ERDOGAN TERA INAT AMERICI, JAČE VOJNE VEZE SA PUTINOM: Turska posle kupovine moćnog raketnog sistema S-400 ulazi u nove projekte sa Rusijom!
Foto: EPA

dogovoreno

ERDOGAN TERA INAT AMERICI, JAČE VOJNE VEZE SA PUTINOM: Turska posle kupovine moćnog raketnog sistema S-400 ulazi u nove projekte sa Rusijom!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Rusija voljna da produbi vojne veze između dve države.

Dve zemlje se suočavaju sa ozbiljnim zadacima u cilju jačanja vojno-tehničke saradnje, piše Blumberg.

"Pre svega, govorimo o završetku ugovora za snabdevanje Turske protivvazdušnim raketnim sistemom S-400," izjavio je Putin tokom razgovora sa Erdoganom u Kremlju.

Na dnevnom redu će biti i drugi "obećavajući projekti" za rusku vojnu trgovinu sa Turskom, rekao je on.

Turska nastavlja sa planovima da preuzme S-400, uprkos intenzivnom protivljenju SAD, koje su zapretile da će Ankaru izbaciti iz svog F-35 avionskog programa ako se dogovor sa Rusijom sklopi.

Potpredsednik SAD Majk Pens upozorio je prošle nedelje da Turska mora da izabere između toga da bude veliki igrač u Severnoatlantskom savezu "ili da rizikuje sigurnost tog partnerstva donošenjem nepromišljenih odluka".

Erdogan je na to izjavio da Vašington ne može da ponudi Ankari uslove prodaje protivraketnog sistema "Patriot", kao što su oni uslovi koje nudi Rusija ugovorom o kupoprodaji protivvazdušnog sistema S-400.

Lideri su se takođe fokusirali na rat u Siriji, gde podržavaju suprotstavljene frakcije. Na početku razgovora, Erdogan je pohvalio koordinaciju dveju zemalja.

"Koraci koje smo preduzeli i koji ćemo preduzeti u Siriji od velike su važnosti", rekao je turski predsednik. Rusija i Turska čine "energične zajedničke napore" za normalizaciju situacije u Siriji, izjavio je Putin.

Dvojica lidera jesu koordinisali korake u Siriji, ali nisu uspeli da se dogovore o vojnoj akciji za izbacivanje ekstremista iz regiona Idlib kada su održali razgovore sa Iranom u Sočiju u februaru, podseća agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track