DESNIČARI EVROSKEPTICI PROŠIRILI SAVEZ: Hoće da promene Evropu posle izbora, a evo šta je po njima NAJVEĆI RIZIK za Stari kontinent! (FOTO)
Foto: EPA / Daniel Dal Zennaro

u milanu

DESNIČARI EVROSKEPTICI PROŠIRILI SAVEZ: Hoće da promene Evropu posle izbora, a evo šta je po njima NAJVEĆI RIZIK za Stari kontinent! (FOTO)

Planeta -

Desničarske evroskeptične populističke stranke u Evropi objavile su danas da su formirale novi, prošireni savez čiji je cilj da postane najjača grupa u Evropskom parlamentu posle predstojećih izbora i da radikalno promeni evropske politike koje se tiču migracije, bezbednosti, porodice i zaštite životne sredine.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, lider antimigrantske stranke Liga, rekao je na konferenciji za medije u Milanu da je cilj novog pokreta na majskim izborima za Evropski parlament da "pobedi i promeni Evropu".

Desničari evroskeptici traže potpuno zaustavljanje ilegalnih migracija, čvršće evropske granice, obnovu suvereniteta članica EU i zaštitu, kako navode, "evropske kulture".

foto: EPA / Daniel Dal Zennaro

Novi evroskeptični savez, čiji je moto "Ka Evropi zdravog razuma", objedinjuje desničarske stranke iz političke grupe u EP Evropa nacija i slobode (ENF) i drugih parlamentarnih grupa. ENF-u, između ostalog, pripadaju francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje, Slobodarska partija Austrije i holandska Stranka za slobodu.

Uz Salvinija su na današnjoj konferenciji bili i predstavnici krajnje desne Alternative za Nemačku, evroskeptične populističke Stranke Finaca i desničarske Danske narodne stranke. Te partije trenutno pripadaju drugim grupama u Evropskom parlamentu - Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) i Evropi slobode i direktne demokratije (EFDD).

foto: AP / Luca Bruno

Lideri tih stranaka uputili su poziv svim srodnim partijama da pristupe novom bloku koji će biti formiran posle izbora za Evropski parlament.

Salvini je odbacio ocene da pokret, u kojem ima krajnje desnih stranaka, čine politički ekstremisti koji koketiraju s evropskom totalitarnom istorijom.

"Danas za ovim stolom nema nostalgičnih ekstremista. Jedini nostalgičari su na vlasti u Briselu. Danas gledamo napred s jasnim sećanjem na ono što se desilo u prošlosti", naveo je Salvini.

On je kao glavnu pretnju za bezbednost u Evropi identifikovao islamski, a ne politički ekstremizam.

foto: AP / Luca Bruno

"Posle 10 meseci na mestu ministra unutrašnjih poslova, mogu da kažem da rizik broj jedan u Italiji i Evropi predstavlja islamski ekstremizam, islamski fanatizam, islamski terorizam. Postoje ekstremno desne i ekstremno leve manjine u Italiji i Evropi, ali su one srećom kontrolisane i nema ih mnogo", kazao je lider Lige.

On je dodao da će novi savez, ako osvoji većinu u EP, zauvek prekinuti proces evropskih integracija Turske. Politički stručnjaci navode da bi izbori za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja, mogli da budu prekretnica u evropskoj politici posle Drugog svetskog rata, ako tradicionalno jake političke snage izgube podršku i dođe do jačanja ekstremista i populista.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Daniel Dal Zennaro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track