NEMAČKA DŽIHADISTKINJA KONAČNO PRED SUDOM: Kupila devojčicu (5) na pijaci robova, pa je držala na suncu bez vode dok nije umrla
Ilustracija, Foto: EPA

zločinac

NEMAČKA DŽIHADISTKINJA KONAČNO PRED SUDOM: Kupila devojčicu (5) na pijaci robova, pa je držala na suncu bez vode dok nije umrla

Planeta -

U Minhenu je počelo suđenje nemačkoj državljanki Dženifer V. (27) koja se 2014. priključila Islamskoj državi u Iraku, a osim za pripadnost terorističkoj organizaciji, tereti se i za zločin protiv čovečnosti i učestvovanje u ubistvu jedne petogodišnje devojčice iz redova Jazida.

Tužiteljka Klaudija Gorf je istakla da je Dženifer V. delovala kao tzv. policija za moral i nekoliko meseci je naoružana patrolirala u okupiranim gradovima Faludži i Mosulu i upozoravala žene koje nisu bile obučene shodno islamskim običajima.

Prema optužnici, ona je 2015. zajedno sa suprugom na jednoj pijaci robova kupila petogodišnju devojčicu iz Jezida koju su, zajedno s ostalim ratnim zarobljenicima, džihadisti prodavali u okupiranim područjima.

Kasnije, devojčicu su, kao kaznu zbog piškenja u krevet, vezanu držali na suncu bez vode, zbog čega je ubrzo umrla.

Predsednik sudskog veća prekinuo je suđenje odmah posle čitanja presude zbog novih opterećujućih dokaza protiv optužene.

Među onima koji tuže Dženifer V. je i majka ubijene devojčice koju zastupa britanska advokatica Amal Kluni, specijalizovana za slučajeve Jazida.

Amal Kluni
Amal Klunifoto: EPA / Thibulat Vandermersch

"Jazidske žrtve predugo čekaju na priliku da daju iskaz pred sudom“, rekla je Klunijeva na početku suđenja.

Inače, ovaj proces je prvi u Nemačkoj u kome se sudi jednoj povratnici sa iračko-sirijskog ratišta. Optuženu je Turska 2016. proterala u Nemačku, gde je uhapšena prošle godine kada je pokušala da se vrati na područje pod kontrolom Islamske države.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track