Najnovije vesti

JAPANSKI CAR I CARICA SLAVE 60. GODINA BRAKA: Kada su se uzeli niko nije slutio da će se ove stvari drastično promeniti...
Foto: AP/Imperial Household Agency of Japan

jubilej

JAPANSKI CAR I CARICA SLAVE 60. GODINA BRAKA: Kada su se uzeli niko nije slutio da će se ove stvari drastično promeniti...

Planeta

Japanski car Akihito i carica Mišiko proslavljaju danas svoju dijamantsku, 60. godišnjicu braka koji je pomogao da se 1.500 godina stara monarhija modernizuje.


"Šezdeset sjajnih godina uzajamne podrške", napisao je poslovni časopis "Nikei" u tekstu o njihovom braku, uz fotografiju Mišiko (84), koja mirno pomaže Akihitu kada je pomešao stranice svog govora na jednoj nedavnoj svečanosti.


Oni su se sreli 1957. na teniskom turniru, a venčali se 1959. godine, čime je on postao prvi budući japanski car koji se oženio ženom koja nije plemićkog porekla, a Mišiko je uz to imala i katoličko obrazovanje.
Njihov brak rasplamsao je nade se da će Mišiko, živahna ćerka bogatog biznismena, modernizovati japanski dvor čvrsto vezan za tradiciju, podseća Rojters.


Na mnogo načina, Mišiko je upravo to uradila. Podigla je svoja dva sina i ćerku sama, učeći ih čak i da pakuju užinu za školu. Do tada su, tradicionalno, decu monarha odgajale dadilje i sluge.


Ona je takođe preuzela vodeću ulogu u javnom kontaktu sa običnim ljudima, uključujući i starije, hendikepirane i žrtve katastrofa, često se saginjući i klečeći da bi ih zagrlila ili razgovarala sa ljudima. Ti potezi šokirali su konzervativce, ali su dopineli njenoj popularnosti u široj javnosti, prenosi agencija.


Car Akihito (85) abdiciraće 30. aprila i sledećeg dana će predati tron svom starijem sinu, prestolonasledniku Naruhitu.
On je u avgustu 2016. izrazio želju da abdicira zbog starosti. Japanski parlament izglasao je i novi zakon kojim se dozvoljava caru da abdicira u korist sina.
 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Imperial Household Agency of Japan)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...