Najnovije vesti

SEVERNA KOREJA IMA NOVOG ŠEFA DRŽAVE, A TO NIJE KIM: Mediji prvi put otkrili njegovu novu titulu
Foto: AP / Minh Hoang / Pool

reorganizacija

SEVERNA KOREJA IMA NOVOG ŠEFA DRŽAVE, A TO NIJE KIM: Mediji prvi put otkrili njegovu novu titulu

Planeta

Severnokorejski lider Kim Džong-un zadržao je najvažnije rukovodeće mesto u zemlji pošto je tokom jedne od najvećih reogranizacija rukovodstva u proteklih nekoliko godina, parlament Severne Koreje imenovao novog nominalnog šefa države i novog premijera.

 

Kim je dobio novu titulu, javlja Rojters pozivajući se na državne medije ističući da analitičari prognoziraju da će takvi potezi učvrstiti njegovu vlast.

On je, očekivano, ponovo izabran za predsednika Komisije za državne poslove na sednici parlamenta, koji ima moć de jure, ali jako malo i de fakto, navodi južnokorejska agencija KCNA.

 

Ipak, po prvi put, državni mediji izveštavaju o Kimu kao o "vrhovnom predstavniku celog korejskog naroda".

 

Takvo zvanje odobreno mu je specijalnim dekretom u februaru, prema navodima AP-a, ali nije korišćeno u javnosti do danas.

 

Nije poznato da li će promene biti unete u ustav, ali analitičari ocenjuju da reogranizacija pokazuje da je Kim u potpunosti učvrstio vlast, osam godina pošto je nasledio vlast od svog oca Kim Džonga Ila.

 

Prema navodima pojedinih posmatrača, nova imenovanja mogla bi da znače da Kim želi da održi u životu nuklearnu diplomatiju SAD, umesto da se vrati politici jačanja tenzija.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Minh Hoang)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...