MORAVJECKI I KAČINJSKI NEĆE EVRO: Prvo evropske plate, pa onda evropska valuta
Foto: EPA/Jakub Kaminski

poljaci žele evropski standard

MORAVJECKI I KAČINJSKI NEĆE EVRO: Prvo evropske plate, pa onda evropska valuta

Planeta -

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki odbili su danas u Lublinu kategorično da Poljska uvede evro sve dok se standard Poljaka ne približi nemačkom i poručili da Poljaci ne žele evro i evropske cene, već hoće evropske plate.

"Govorimo - ne evru, ne evropskim cenama. Govorimo - evropske plate, ali ne evropske cene i imamo podršku većine Poljaka. Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji nas obavezuje da uvedemo evro, ali ne odredjuje rok. Da, jednom ćemo uvesti evro, jer je to naša obaveza, a jesmo i bićemo u EU. Ali uvešćemo evro onda kada to bude u našem interesu, kada dostignemo standard vrlo blizak onom u Nemačkoj", kazao je Kačinjski na skupu u Lublinu na istoku Poljske pred prolećne izbore za Evropski parlament.

Kačinjski, koji je formalno samo lider stranke i obični poslanik parlamenta, a realno ima uticaj i moć svojevrsnog natpremijera i natpredsednika, optužio je neimenovane inostrane snage da je u njihovom interesu da Poljska sada uvede evro, što bi, po njegovim rečima, bio još jedan udar na novčanike Poljaka, a nije im potreban, a, kako je ocenio, evro je koristan za razvijene zemlje kao što je Nemačka, dok za druge nije.

"Dovoljno je da pogledamo neke zemlje koje se nisu razvijale 20 godina ili su nazadovale. Italija, Grčka, Španija. Tu govorimo o izgubljenoj deceniji. Krivo je uvodjenje evra u neodgovarajuće vreme. Na neadekvatan, neodgovorni način. Iz toga vredi izvući pouku za Poljsku", upozorio je nakon Kačinjskog i poljski premijer Moravjecki.

Poljski premijer je izjavio da Poljska sjajno izlazi na kraj sa privrednim krizama koje su prirodne u tržišnoj privredi i ocenio da je to i zbog toga što Poljska ima svoj zlot, a ne zajedničku evropsku valutu.

"Želimo evropske plate, a ne evropske cene. Put ka tome je da sačuvamo poljski zlot. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 30 godina. Ne želimo da kod nas uvozimo nečiju tudju nezaposlenost. U čijem interesu (opoziciona) Evropska koalicija teži da Poljska predje na evro", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer zaključio je da je povoljno imati vlastitu centralnu banku koja kontroliše kamatne stope, monetarnu politiku i nacionalnu valutu.

"Dakle onako, kako to mnoge godine radi Poljska narodna banka", rekao je Mateuš Moravjecki na izbornom skupu poljskih konzervativaca u Lublinu, centru jednog od istočnih, zaostalijih regiona tzv. Poljske B.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/Jakub Kaminski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track