UGLEDNI SVETSKI EKSPERTI POTVRDILI: Donald Tramp ostaje predsednik SAD, pobeda 2020 će biti tesna! OVO JE NJEGOV ADUT!
Foto: Profimedia

Goldman Saks

UGLEDNI SVETSKI EKSPERTI POTVRDILI: Donald Tramp ostaje predsednik SAD, pobeda 2020 će biti tesna! OVO JE NJEGOV ADUT!

Planeta -

Prognoza Aktuelni šef Bele kuće pobediće tesno na izborima 2020. iako ga podržava manje od 50 odsto birača

Američki predsednik Donald Tramp osvojiće drugi mandat i tesno pobediti na izborima koji će se održati u novembru 2020. godine, navodi se u analizi Goldman Saksa, najveće svetske investicione grupe.

Bankarski gigant je u izveštaju koji je deo programa kompanije za narednu godinu objavio da će Tramp ostati još četiri godine u Beloj kući uprkos tome što ga trenutno podržava manje od 50 odsto birača.

Izveštaj koji je privukao veliku pažnju javnosti napravili su ugledni ekonomisti Alek Fillips i Blejk Tejlor. Oni navode da će Tramp zadržati funkciju iz dva osnovna razloga.

SAKUPIO 40 MILIONA DOLARA

Predsednik SAD Donald Tramp prijaviće da je na ime kampanje za reizbor na predsedničkim izborima 2020. u prvom kvartalu ove godine prikupio više od 30 miliona, što je više nego što su njegova dva glavna demokratska rivala skupila zajedno. Trampov fond za predstojeću kampanju porastao je na čak 40,8 miliona dolara, što je dosad nije uspeo nijedan predsednik koji se tokom prvog mandata spremao za reizbor. Izvori iz Trampovog tima naveli su da je 99 odsto donacija iznosilo 200 dolara ili manje, a prosek je 34,26 dolara. Tramp je zvanično najavio da će se ponovo kandidovati za Belu kuću svega nekoliko sati pošto je preuzeo vlast 2017, što je bilo najranije u odnosu na bilo kojeg njegovog prethodnika.

Prvi razlog je konstantan rast američke ekonomije od Trampovog dolaska na vlast posle izbora u novembru 2016. Predviđanja su da će ekonomija u SAD ove godine imati rast od 2,5 odsto, a naredne 2,3 odsto. Uz to, rekordno niska nezaposlenost pašće sa ovogododišnjih 3,7 odsto na 3,3 odsto 2020.

"Niska nezaposlenost i rast primanja glavni su ekonomski pokazatelji koji imaju uticaj na birače. Ekonomija će biti vrlo važna u drugom kvartalu izborne godine", navodi se u analizi.

JAVNO MNJENJE

43 odsto birača podržava Trampa 44 odsto birača podržave republikance 56 odsto birača podržava demokrate

Drugi razlog koji će dovesti do Trampove pobede jeste rasulo u Demokratskoj stranci, odnosno iscrpljujuća i žestoka borba koja se očekuje u izboru kandidata za predsednika. Trenutno su glavni favoriti kod demokrata Berni Sanders (77), bivši protivkandidat Hilari Klinton, Džo Bajden (76), bivši potpredsednik SAD, i Pit Butadžadž, gradonačelnik Saut Benda (Indijana).

Rasulo kod demokrata

Sandersa desničari opisuju kao zakletog socijalistu, što kod većine birača izaziva odbojnost, Bajden se još nije definitivno odlučio za kandidaturu, dok je Butadžadž sa 37 godina previše mlad.

SAVET "BOINGU" - POPRAVITE AVION Tramp je posavetovao kompaniju "Boing" da posle dva fatalne nesreće u kojima je učestvovao njegov avion tipa "737 maks" najpre popravi avion i da ga potom "rebrendira". - Šta ja znam o brendiranju, možda ništa (ali postao sam predsednik!). Ali kada bih bio na mestu "Boinga", ja bih popravio "737 maks", dodao još neke sjajne karakteristike i rebrendirao avion s novim imenom - napisao je on na Tviteru.

- Odsustvo snažnog kandidata kod demokrata daje Trampu prednost. Još smo u ranoj fazi procesa, ali već sada je njih 20 najavilo da želi stranačku kandidaturu. Ko god da pobedi, neće imati veliku podršku stranačke baze jer tek treba da se pokaže - dodaje se u analizi. Želi još četiri godine da provede u Beloj kući... Donald Tramp Bitka među demokratama tek sleti... Berni Sanders, Džo Bajden i Pit Butadžadž

Kurir/A.P.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track