EVO ZAŠTO JE NOTR DAM SVETSKA ZNAMENITOST: 5 činjenica o katedrali koju je u romanu ovekovečio Viktor Igo (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

istorija

EVO ZAŠTO JE NOTR DAM SVETSKA ZNAMENITOST: 5 činjenica o katedrali koju je u romanu ovekovečio Viktor Igo (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Veliki požar je uništio centralni toranj i krov katedrale Notr Dam, pariske, francuske i svetske kulturne znamenitosti. Sledi pet činjenica o gotičkom remekdelu starom više od 850 godina.

Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vreme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao politički i ekonomski centar francuskog kraljevstva.

1 / 5 Foto: EPA

Gradnja će se nastaviti veći deo sledećeg veka, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. veku. Kameni radovi na fasadi i vitraži oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Građevinom dominiraju dva zvonika iz 13. veka. Takozvani “bourdon”, najveće zvono, zove se “Emanuel”.

Do vrha zvonika vodi 387 stepenica koje posetioce vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sedi na vrhu katedrale i posmatra Pariz glavom naslonjenom na dlanove.

Viktor Igo iskoristio je katedralu kao mesto radnje svog romana “Zvonar Bogorodičine crkve”. Grbavac Kuazimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gde postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

Kurir.rs/Net.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track