PREDSEDNIK RUSIJE UPOZORAVA: Džihadisti spremaju krvoproliće u Evropi!
Foto: Profimedia

alarm

PREDSEDNIK RUSIJE UPOZORAVA: Džihadisti spremaju krvoproliće u Evropi!

Planeta -

SANKT PETERBURG - Džihadisti Islamske države izgubili su teritorije u Siriji i Iraku, ali i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju jer se njihove terorističke ćelije šire po Evropi i Aziji!

Alarmantno upozorenje izneo je Aleksandar Bortnikov, šef Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice čuvenog KGB, i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, predsednika Rusije.

Došli bez problema

On navodi da su se pripadnici Islamske države i Al Kaide raširili po Evropi, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji i da deluju kao autonomne terorističke ćelije.

"Naše procene su da je oko 1.500 od 5.000 terorista stiglo u Evropsku uniju sa Bliskog istoka. Najveći broj njih su borci koje su nadređeni poslali u Evropu da nastave sa izvođenjem terorističkih napada", rekao je Bortnikov na konferenciji koju je organizovala Zajednica nezavisnih država.

RAT JOŠ NIJE GOTOV Podsećamo, Donald Tramp, predsednik SAD, u martu je slavodobitno objavio pobedu nad Islamskom državom, nakon što je kurdska milicija SDF preuzela kontrolu nad gradom Baguzom, njihovim poslednjim utočištem u Siriji. Međutim, Emanuel Makron, predsednik Francuske, izjavio je da je neophodan oprez po pitanju pretnji koje i dalje postoje i da se borba protiv terorista mora nastaviti. Trampovu objavu je doveo u pitanje i Bašar Jafari, sirijski izaslanik pri UN, navodeći da rat još nije završen.

On navodi i da su se kriminalne grupe uvukle duboko u Afriku, uključujući i Libiju, kao i u Avganistan.

"Većina džihadista koja se vratila u Evropu nije imala nikakvih problema da se vrati u svoje zemlje. Istovremeno, migraciona politika zvaničnog Brisela olakšala je put stotinama hiljada izbeglica da uđu u Evropsku uniju od 2015. Većina tih izbeglica potiče iz zemalja sa velikom terorističkom aktivnošću. Šef FSB je ponudio sprovođenje niza mera pod okriljem UN, uključujući konsolidaciju napora, organizaciju i razmenu podataka, kao i sprečavanje finansiranja terorističkih grupa.

NAJVEĆI NAPADI U EVROPI

Pariz (Francuska)

13. novembar 2015. 137 mrtvih, 368 ranjenih

Brisel (Belgija) 22. mart 2016. 35 mrtvih, 340 ranjenih

Nica (Francuska) 14. jul 2016. 87 mrtvih, 434 povređenih

Mančester (V. Britanija) 22. maj 2017. 23 mrtvih, 250 povređenih

Barselona (Španija) 17. avgust 2017. 24 mrtvih, 152 povređenih

Dokumenta pronađena na hard-drajvu koji je pripadao džihadistima, a koji je otkriven u Siriji početkom ove godine, pokazuju da ekstremisti planiraju nove terorističke napade u Evropi po ugledu na onaj koji su izveli u Parizu pre četiri godine.

Pakleni planovi

Grupa terorista tada je izvela napad na koncertnu halu Bataklan i još nekoliko mesta, usmrtivši čak 137 osoba, dok je skoro 400 osoba ranjeno. Među potencijalnim metama nalazi se mreža brze železnice u Francuskoj i Nemačkoj, kao i naftovod u Švajcarskoj.

TERORISTIČKI NAPADI U RUSIJI 172 teroristička napada u periodu od 1994. do 2014. 2.940 osoba je ubijeno u tim napadima 7.983 osobe su ranjene u tim napadima

Posle požara u katedrali Notr Dam, koji su islamisti proslavili na društvenim mrežama, upućene su pretnje da će sledeća meta biti i druge poznate bogomolje na Starom kontinentu, koje su u danima oko Uskrsa prepune turista.

Kurir

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track