AMERIČKI MINISTAR POKOPAO PONOS AVIJACIJE SAD: F-35 je  SJE*AN! Obelodanio šta nije u redu SA NJIHOVOM NAJSMRTONOSNIJOM LETELICOM! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

pentagon u agoniji

AMERIČKI MINISTAR POKOPAO PONOS AVIJACIJE SAD: F-35 je SJE*AN! Obelodanio šta nije u redu SA NJIHOVOM NAJSMRTONOSNIJOM LETELICOM! (VIDEO)

Planeta -

Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan izjavio je istražiteljima iz Pentagonove Kancelarije generalnog inspektora da je program borbenih aviona F-35 nazvao “sj*****m”, ali je ukazao da nije komentarisao samu letelicu za koju je rekao da je “sjajna”, navelo je Ministarstvo odbrane u juče objavljenom izveštaju.

Šenahanovi komentari deo su etičke istrage Pentagonove kancelarije o optužbama da on promoviše interese svog bivšeg poslodavca “Boinga” a potcenjuje konkurentski “Lokhid Martin”, koji je glavni ugovarač za F-35.

Na kraju je utvrđeno da Šenahan nije načinio nikakav prekršaj i istražitelji su zaključili da su njegovi komentari o programu F-35 suštinski, odnosno povezani sa funkcionisanjem programa i u skladu sa drugim komentarima o istom koje je izneo drugi zvaničnik vlade.

Njegov kriticizam bio je zasnovan na nizu pitanja, uključujući “nedostatak rezervnih delova u inventaru” i činjenicu da se cena po satu leta ne smanjuje brzo koliko bi trebalo.

Ali, njegova zabrinjavajuća procena o stanju programa F-35 samo je uvećana odvojenim izveštajem koji je juče objavila Kancelarija za odgovornost vlade (GAO). Skoro 30 odsto američkih vojnih aviona F-35 nije moglo da leti više meseci prošle godine zbog nestašice rezervnih delova.

Letelice F-35 nisu mogle da lete od maja-novembra 2018, precizira se u izveštaju i ukazuje da Ministarstvo odbrane ima zalihe sa oko 4.300 delova za popravku F-35. Oba jučerašnja izveštaja otvaraju pitanja o stanju najskupljeg oružanog sistema u svetu, piše RT.

“Lokhid Martin” predstavlja F-35 kao budućnost vojne avijacije, smrtonosna letelica koja poseduje stelt tehnologiju, supersoničnu brzinu, ekstremnu agilnost i vrhunske senzore. Američki predsednik Donald Tramp više puta je pohvalio sposobnost F-35 da bude “nevidljiv” za radare.

Međutim, letelica je poslednjih godina naišla i na kritike zbog problema sa softverom te motornih i oružanih sistema. Još više pitanja se postavilo o F-35 ovog meseca, nakon što je jedna letelica japanskih snaga pala u Pacifik. Japan je nakon toga prizemljio čitavu flotu od 12 stelt aviona. Zabrinutost izazivaju i troškovi održavanja, koji se za F-35 procenjuju na preko bilion (američki trilion) dolara tokom 60-godišnjeg veka aviona.

“Performanse F-35 ne zadovoljavaju potrebe za borbu, odnosno letelica ne može da izvede onoliko misija ili leti često koliko je potrebno”, navodi GAO u izveštaju, dodajući da je to uglavnom zbog nedostatka rezervnih delova i teškoća u slanju delova širom sveta.

Pentagon i “Lokhid Martina” rade sa GAO na primeni specifičnih preporuka iznetih u izveštaju. Iz kompanije su naveli preduzimaju “agresivne mere” kako bi ostvarili Pentagonovih 80 odsto sposobnosti za misije.

Kurir.rs/RT

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track