OTVOREN NAJVIŠI TUNEL NA SVETU: Probijali su ga 4 godine u neljudskim uslovima, 2.000 radnika borilo se sa jezivom hladnoćom i nedostatkom kiseonika! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

čudoNA TIBETU

OTVOREN NAJVIŠI TUNEL NA SVETU: Probijali su ga 4 godine u neljudskim uslovima, 2.000 radnika borilo se sa jezivom hladnoćom i nedostatkom kiseonika! (VIDEO)

Planeta -

Na Tibetu je otvoren tunel na 4.750 metara nadmorske visine, što je najviši tunel na svetu.

Tunel sa dve trake dug je 5,7 kilometara i deo je auto-puta dugog 400 kilometara koji povezuje tibetansku prestonicu Lasu sa gradom Njienči na jugoistoku Tibeta. Gradnja tunela počela je 2015. na 5.018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedeljak.

U izgradnji je učestvovalo 2000 radnika Gradnja ovog tunela s dvije trake u kojoj je sudjelovalo 2000 građevinskih rzahvaljujući ovom tunelu skraćen je put koji je obilazio planinu Milu visoku 5,7 kilometara za 18 kilometara.

Gong Bin, izvršni direktor projekta rekao je da je tokom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških poduhvata, kao što je poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uslovima i na velikim visinama.

Osim nepovoljnih uslova - zime i nedostatka kiseonika, gradnja tunela je zahtevala i druge izazove kao što je prevoz građevinskog materijala i drugih potrepština za gradilište.

"Radili smo ovde više od četiri godine i živeli u improviziranim naselima na ulazu u tunel", rekao je vođa gradilišta.

Kurir.rs/Čajna dejli

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track