PRVA ABDIKACIJA U JAPANU POSLE DVA VEKA: Car Akihito ustupa tron sinu Naruhitu
Foto: Profimedia

Smena

PRVA ABDIKACIJA U JAPANU POSLE DVA VEKA: Car Akihito ustupa tron sinu Naruhitu

Planeta -

Odlazeći monarh će ostati upamćen po tome što se izvinio za zločine koje je Japan počinio u Drugom svetskom ratu.

TOKIO - Japanski car Akihito (85) u utorak će se povući s vlasti i torn prepustiti starijem sinu, princu prestolonasledniku Naruhitu!

Prva abdikacija vladara u Japanu u poslednja dva veka privukla je veliku pažnju javnosti.

Zamolio da se povuče

Car Akihito je pre tri godine javno zamolio podanike da mu dopuste abdikaciju, navodeći kao razlog starost i narušeno zdravlje.

- Iskreno se nadam vašem razumevanju - rekao je tada car.

Vlada ga je poslušala i promenila zakon po kojem su carevi bili prisiljeni da vladaju do smrti. Car Akihito i carica Mičiko vratili su popularnost monarhiji koja je za vreme njegovog prethodnika, cara Hirohita, prošla kroz Drugi svetski rat i pacifizam koji su nametnule okupacione američke trupe.

Car Akihito je bio prvi vladar koji se oženio „običnom smrtnicom“ - ćerkom vlasnika fabrike brašna, odbivši već dogovoren brak. Par se upoznao na jednom teniskom turniru i venčao 1959. Sami su odgajali svoje troje dece bez angažovanja dadilja, zbog čega su bili na meti tradicionalista.

Prvi na televiziji

Car Akihito će ostati upamćen po tome što se izvinio za zločine koje je Japan počinio u Drugom svetskom ratu, a ušao je u istoriju kao prvi monarh koji se preko televizije obratio naciji. To je bilo posle zemljotresa i cunamija koji je izazvao katastrofu u Fokušimi, kada je apelovao na mir nacije i sprečio paniku.

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja