ISPRAVKA - MUHAMED NIJE NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU: Pol je ipak u vrhu liste
Ilustracija, Foto: Profimedia

imena

ISPRAVKA - MUHAMED NIJE NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU: Pol je ipak u vrhu liste

Planeta -

Da je Muhamed najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, kako su preneli brojni strani i regionalni mediji, informacija je koja nije tačna.

Naime, iako je preneto da je Udruženje za nemački jezik otkrilo da se, navodno, ime Muhamed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest nemačkih saveznih pokrajina, istina je da je najpopularnije ime u Berlinu bilo Emil.

Zvanični podaci govore da je u Berlinu tokom 2018. godine rođeno 22.157 dečaka. Najpopularnije ime bilo je Emil koje je zabeleženo 236 puta.

“Muhamed” se kao “prvo ime” (Erstnamen) pojavilo ukupno 52 puta. Međutim, kada se dodaju svi različiti oblici ovog imena, dolazi se do broja od oko 280 puta, u zavisnosti koje sve varijacije imena “Muhamed” se računaju.

Iskoristivši podatke preko 700 državnih registara širom Nemačke, u izveštaju je zapravo utvrđeno da su najpopularnija imena u Nemačkoj za 2018. godinu bila Mari za devojčice i Pol za dečake, a rangiranje je uzelo u obzir sva imena.

Da se porast popularnosti ovog imena povezuje sa imigracijom, neutemeljeni je podatak koji su brojni dediji, ali i desničarske organizacije u Nemačkoj, pokušale da prebace u svoju korist, šireći tako dezinformacije.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track