PREVOZIO DROGU, RUŠIO VLADE, RADIO ZA CIA, A U FILMU GA IGRAO TOM KRUZ: Neverovatna priča pilota koji je napravio samo jednu grešku, Eskobaru nije mogao da pobegne! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

buran život

PREVOZIO DROGU, RUŠIO VLADE, RADIO ZA CIA, A U FILMU GA IGRAO TOM KRUZ: Neverovatna priča pilota koji je napravio samo jednu grešku, Eskobaru nije mogao da pobegne! (VIDEO)

Planeta -

Bari Sil nije mnogo bio poznat pre nego što je o njemu snimljen film sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, a zapravo bio je čovek koji je istovremeno radio za CIA, DEA i Pabla Eskobara.

Bari je već sa 15 godina prvi put pilotirao, da bi završio u nacionalnoj gardi Luizijane i kasnije dobio odlično plaćeni posao pilota u jednoj avio kompaniji.

Ali on je hteo mnogo više pa je već pedesetih uspeo da se poveže sa CIA, da bi 1956. počeo da pilotira za njih.

Tek se sredinom sedamdesetih Sil se upleo u šver droge, o čemu je svedočila njegova treća supruga Debora Sil. Ubrzo zatim počeo je da radi sa zloglasnim Medelin kartelom Pabla Eskobara.

Svoj "biznis" je preselio iz rodne Luizijane na polunapuštenu pistu na zapadu savezne države Arkansas. Ali 1983. je uhvaćen na Floridi dok je pokušavao da prošvercuje veliku količinu sedativa. Do tog trenutka Sil je već uneo u SAD stotine kilograma kokaina i drugih droga.

Osuđen je na 10 godina zatvora ali, kao što kaže FBI-jevac Del Han, bio je spreman da učini sve da izbegne odrađivanje kazne. U međuvremenu Reganova administracija silom je htela da promeni politiku u Nikaragvi. SAD je ponudio pomoć pobunjenicima koji su se borili protiv sandinista. Umesto da se Sila prebace u zatvor, njega su odveli u Vašington D.C. kako bi se sreo sa visokorangiranim službenicima različitih odeljenja, uključujući DEA-e.

Eskobar
Eskobarfoto: Profimedia

S obzirom na njegovu saradnju kazna mu je smanjena na šest meseci uslovno. Sil je tvrdio da je Medin kartel umešan sa sandinistama. Dokaz za tu tvrdnju Reganu bi bio as kog bi iskoristio za guranje i finansiranje kontra-pokreta. Ideja je bila da Sil sleti u džunglu Nikaragve, sa avionom opremljenim špijunskim kamerama. Snimci prikazuju Pabla Eskobara i njegove kolege kako utovaruju kilograme kokaina na avion.

foto: Youtube/Printscreen

Akciji je pripomogao, kako je Sil i rekao, čovek blizak ministru unutrašnjih poslova Federiku Vauhanu. Alo, tu je Sil sebi potpisao smrtnu presudu. Vašington tajms je imao svoje izvore i Silovo ime se spominjalo u priči o povezanosti sandinista i Medelin kartela.

DEA nije čekala ni sekund da se javno odrekne svog pomagača. Tu je Sila sustigao i sud koji je 1985. rekao da mora biti pod nadzorom i pod koju cenu da nosi pištolj ili ima čuvare.

Dobio je i zadatke koje je morao da raditi za javno dobro, ali 19. februara 1986. dok je Sil sedeo u svom autu približila su mu se dva Kolumbijca koje je Eskobar platio da ga ubiju. Jedan njegov prijatelj je video ubistvo.

"Ubice su prilazile njegovom autu, svaki sa svoje strane, ali čuo se samo jedan pucanj. Bari je shvatio što se događa i samo je stavio ruke na volan", rekao je policiji.

(Kurir.rs/The Vintage News/Ekspress.hr/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track