MAKRON MOŽE DA ODAHNE, ŽUTIH PRSLUKA SVE MANJE NA ULICAMA: Demonstranti se nisu odazvali kao za 1. maj
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

jenjava protest

MAKRON MOŽE DA ODAHNE, ŽUTIH PRSLUKA SVE MANJE NA ULICAMA: Demonstranti se nisu odazvali kao za 1. maj

Planeta -

Širom Francuske danas su ponovo, 25. vikend za redom, održani antivladini protesti pokreta "Žuti prsluci", ali je broj učesnika bio vidljivo manji nego tokom demonstracija 1. maja, koje su obeleželi nasilni sukobi u Parizu.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se i na aerodromu "Šarl de Gol" u francuskoj prestonici, gde su protestovali protiv najavljene privatizacije.

AP navodi da se manji broj ljudi okupio na protestima u Parizu u odnosu na više hiljada demonstranata, koji su učestvovali na maršu povodom Međunarodnog dana rada, koji su organizovali sindikati.

Rojters ocenjuje da bi mirnija priroda demonstracija mogla da predstavlja olakšenje za predsednika Emanuela Makrona, koji je prošle nedelje izneo niz političkih predloga u pokušaju da reši problem s protestima, koji se održavaju skoro šest meseci.

Ističe i da su bezbednosne mere bile vidljivo slabije nego tokom marša 1. maja, kao i da nisu zabeleženi nasilni incidenti.

Osim u Parizu, protesti su održani i u Nici i Marseju, Šamberiju i Lionu, gde su ekolozi "uzdružili snage" sa učesnicima protesta "žutih prsluka".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Christophe Petit Tesson)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track