UOČI IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT Angela na čelu EU, Junker je gura!
Foto: EPA Yves Herman

Promene u Briselu

UOČI IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT Angela na čelu EU, Junker je gura!

Planeta -

Mandat Nemačka kancelarka je više nego kvalifikovana za predsednika Evropske komisije, poručio odlazeći šef evropske vlade

Odlično sarađuju... Angela Merkel i Žan-Klod Junker
Odlično sarađuju... Angela Merkel i Žan-Klod Junkerfoto: Asošijejted Pres

BRISEL - Žan-Klod Junker, odlazeći predsednik Evropske komisije, izjavio je da bi želeo da vidi Angelu Merkel, nemačku kancelarku, na funkciji u Briselu jer je ona "toliko posvećena poslu da je to umetnost". Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja u svih 28 zemalja članica.

Na funkciji od 2005.

Evropa će posle izbora dobiti novu Evropsku komisiju i Evropski savet, a Junker tvrdi da je Merkelova "više nego kvalifikovana" za najvišu funkciju u Briselu.

MUŠKARCI ISKORISTILI ŠANSU Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, izjavio je da je "krajnje vreme da jedna žena bude na čelu Evropske komisije". - Muškarci su iskoristili svoju šansu jer su od osnivanja Evropske komisije svi predsednici bili samo muškarci - rekao je Junker. Evropsku komisiju na čijem je on čelu danas čini devet žena i 19 muškaraca.

Podsećamo, Angela Merkel, koja je kancelarka od 2005. godine, najavila je da će se povući sa funkcije kada joj istekne sadašnji mandat 2021. - Angela Merkel je potpuno posvećena poslu da je to umetnost. Ona je više nego kvalifikovana za najvišu funkciju u Briselu. Ne mogu da zamislim da će ona nestati iz politike 2021, kada joj istekne mandat - rekao je Junker.

NEĆE S DESNIČARIMA

Angela Merkel odbacila je poziv mađarskog premijera Viktora Orbana za saradnju s desnim, populističkim strankama nakon izbora za Evropski parlament. - U potpunosti podržavam stav Manfreda Vebera da neće biti nikakve saradnje s desnim strankama nakon izbora - rekla je kancelarka. Merkelova je naglasila da je Evropska narodna stranka (EPP) nedavno suspendovala članstvo mađarske konzervativne stranke Fides, na čijem je čelu upravo Orban.

Angela Merkel je bila na čelu Nemačke, jedne od najjuticajnijih članica Unije, tokom velike ekonomske krize i političkih turbulencija u Briselu, zbog čega je s pravom zaslužila reputaciju najmoćnijeg lidera u EU. Ona je mesto lidera u svojoj Hrišćansko-demokratskoj Uniji (CDU) prepustila saradnici Anegret Kramp-Karenbauer, navodeći da se neće više kandidovati za funkciju kancelarke.

Ističe mu mandat

Žan-Klodu Junkeru ističe mandat 31. oktobra i on će se povući posle samo jednog mandata na čelu evropske vlade. Bivši premijer Luksemburga poverenje je dobio 2014, nakon što su u Evropskom parlamentu sporazum postigli konzervativci i Evropska narodna partija.

DANKINJA VREBA IZ PRIKRAJKA

Upućeni u zbivanja u Briselu navode da dobre šanse da zameni Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije ima i danska političarka Margrete Vestager, komesarka za konkurenciju. Bivša ministarka finansija Danske pripada Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE), četvrte grupe po veličini u Evropskom parlamentu. U jednoj onlajn anketi ona je dobila 50,2 odsto pozitivnih ocena i važi za najpopularnijeg člana Evropske komisije. Skrenula je pažnju na sebe vodeći rat protiv giganata kao što su "Gugl","Epl" i "Starbaks".

Upitan da odgovori šta bi voleo da istoričari napišu o njegovom učinku na mestu predsednika Evropske komisije, Junker je odgovorio: - Dao je sve od sebe. Možda bi bilo lepo i da dodaju da sam neke stvari doveo u red - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja