NETANIJAHU: Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje!
Foto: AP / Ronen Zvulun / Pool

poruka teheranu

NETANIJAHU: Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje!

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael neće dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem nakon što je Teheran objavio delimično povlačenje iz nuklearnog sporazuma s velikim silama sklopljenog 2015. godine.

Izrael je uvek optuživao svog najvećeg neprijatelja, Iran, da pokušava da proizvede nuklearno oružje, što Teheran poriče.

"Nećemo dozvoliti da Iran nabavi nuklearno oružje. Nastavićemo da se borimo protiv onih koji teže da nas liše života i još dublje ćemo učvrstiti naše korene u tlo naše domovine", rekao je Netanjahu na ceremoniji na Brdu Hercl u Jerusalimu na Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terorističkih napada.

foto: AP / Sebastian Scheiner

On je to rekao nakon što su na zvuk sirena širom zemlje Izraelci zastali da dvominutnim ćutanjem odaju poštu vojnicima poginulim u borbi i civilima ubijenim u terorističkim napadima, prenose izraelski mediji.

Iranska državna televizija je danas prenela da su pisma u kojima se u glavnim crtama opisuje delimično povlačenje Teherana iz nuklearnog sporazuma predata iranskim ambasadorima. Pisma će biti predata liderima Velike Britanije, EU, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije.

Svi oni su, uz Iran i SAD, bili potpisnici sporazuma po kom je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Najnoviji potez Teherana dolazi godinu dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio istupanje iz sporazuma, navodi AP.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Ronen Zvulun / VPool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja