Najnovije vesti

AMERIKA DOBIJA SVA ASANŽOVA DOKUMENTA OD EKVADORA: Svi telefoni i kompjuteri koje je osnicvač Vikiliksa koristio u ambasadi biće predati SAD!
Foto: AP / Matt Dunham

nemoćan

AMERIKA DOBIJA SVA ASANŽOVA DOKUMENTA OD EKVADORA: Svi telefoni i kompjuteri koje je osnicvač Vikiliksa koristio u ambasadi biće predati SAD!

Planeta

Vlasti Ekvadora saopštile su da će predati Americi sve dokumente osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Pored dokumenata, Sjedinjenim Državama će biti predati i svi Asanžovi mobilni telefoni, kompjuteri i hard diskovi.

Mediji navode i da će kompletan pretres njegovih prostorija u ambasadi Ekvadora biti obavljen 20. maja.

Podsetimo, Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču Vikiliksa zbog narušavanja više međunarodnih konvencija.

Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zaveru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora.

Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža. U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Kurir.rs / Sputnjik

Foto: AP / Matt Dunham

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...