MERKELOVA IDE PRE KRAJA MANDATA: Iako njena naslednica tvrdi da se to neće desiti, postoje DVA DOBRA RAZLOGA da tako bude
Foto: EPA

spekulacije

MERKELOVA IDE PRE KRAJA MANDATA: Iako njena naslednica tvrdi da se to neće desiti, postoje DVA DOBRA RAZLOGA da tako bude

Planeta -

Kancelarka bi trebalo da ostane na funkciji do kraja mandata, tvrdi njena partijska šefica Anegret Kramp-Karenbauer. Međutim to neće prekinuti spekulacije o tome da bi smena ipak mogla da se desi pre izbora.

Anegret Kramp-Karenbauer ne planira da postane kancelarka pre sledećih izbora – to je šefica Hrišćansko-demokratske unije ponovila u intervjuu za list Velt. Bivša premijerka Sarske oblasti poznata pod akronimom AKK dodaje da građani „sa pravom“ očekuju da Angela Merkel dovrši svoj četvrti mandat na čelu Vlade.

Tako je AKK ponovo pokušala da prekine špekulacije o ranijem odlasku Merkel iz politike – barem iz nacionalne, jer je Merkel sa raznih mesta predlagana za vodeće funkcije u Evropskoj uniji ili Ujedinjenim nacijama. AKK je nešto slično izjavila i u intervjuu za DW nakon što je postala šefica stranke.

Mnogi su ipak i dalje uvereni da bi AKK mogla ranije da preuzme kancelarsku poziciju, dakle još pre redovnih izbora 2021. godine. Logika iza toga bila bi da sa mesta kancelarke ima takozvani „bonus“ u kampanji – mediji ipak uvek više pažnje posvećuju Vladinim funkcionerima, piše Dojče vele.

I drugo, da tako preduhitri kritičare unutar partije koji se još nadaju da bi

konzervativni Fridrih Merc mogao da bude kandidat za kancelara.

Kramp-Karenbauer je u decembru na stranačkom kongresu izabrana tesno sa 517 glasova delegata naspram 482 koliko je dobio Merc. Od tada ona radi na ujedinjavanju dva krila stranke, no Merc za sada nije prihvatio neku visoku stranačku funkciju.

Doduše, AKK je sada za Velt rekla i da nakon evropskih izbora krajem maja treba da dođe do promena u radu Vlade. Ukoliko neki ministri budu zamenjeni, tu odluku će, kaže, doneti ona i Merkel zajedno. Šefica CDU kaže da ne želi ministarsko mesto za sebe.

Prema anketama je CDU ubedljivo najjača stranka Nemačke sa 29 do 30 odsto podrške – ali to je za tri odsto manje u odnosu na izbore 2017. Slede Zeleni (19-20 odsto), Socijaldemokrate (16-17 odsto), Alternativa za Nemačku (13-14 odsto) te Levica i Liberali (po 8-9 odsto).

Kurir.rs/DW

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track