MESEC SE SMANJUJE POPUT ZRNA GROŽĐA: Potresi na Zemljinom satelitu prave nabore i klizišta!
Foto: EPA / Petter Komka

nasa upozorava

MESEC SE SMANJUJE POPUT ZRNA GROŽĐA: Potresi na Zemljinom satelitu prave nabore i klizišta!

Planeta -

Zemljin satelit Mesec ima retku geološku aktivnost i na njemu se povremeno, kao i na Zemlji i ostalim planetama, dešavaju potresi, a zbog unutrašnjeg hlađenja u poslednjih nekoliko stotina godina to nebesko telo se smanjilo za 50 metara i još je tektonski aktivno, tvrde naučnici NASA.

Skupljanje Meseca naučnici su uporedili sa skupljanjem bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu, ali za razliku od kožice grožđa površinska kora Meseca se zbog krhkosti raspada, piše Index.

Kako se navodi, do tih pojava dolazi kada se kora pomera gura jedan deo iznad drugog, pri čemu se stvaraju neobične stene koje se mogu videti na površini.

foto: EPA / NASA

Od ranije je poznato da se na mesecu dešavaju četri vrste potresa - prva tri tipa se odnose na duboke potrese koje uzrokuju sudari meteorita ili toplinski potresi uzrokovani Sunčevom toplinom i oni su relativno slabi, dok je četvrta vrsta takozvanih "plitkih" potresa koja je snažnija i može da dostigne jačinu do 5,5 stepeni po Rihteru.

"Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvek prisutna i da verovatno izaziva potrese i danas, kad se Mesec i dalje postepenpo hladi i smanjuje", tvrdi Tomas Voters, viši naučnk Centra za Zemlju i planetarne studije pri vašingtonskom Smitsonijanu.

Naučnici tvrde da se potresi i skupljanje ovog nebeskog tela nastavljaju i danas, a fotografije kamenja i klizišta na površini upućuju na nedavne tektonske aktivnosti.

NASA poručuje da se potresi događaju u trenutku kad je Mesec na najudaljenijoj tački od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje njegovu koru.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Petter Komka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track