Najnovije vesti

LAVROV I POMPEO OČI U OČI: Evo o čemu su razgovarali šefovi diplomatija Rusije i Amerike
Foto: AP/Pavel Golovkin, Pool

sastanak na visokom nivou

LAVROV I POMPEO OČI U OČI: Evo o čemu su razgovarali šefovi diplomatija Rusije i Amerike

Planeta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su danas u Sočiju o bilateralnim odnosima, Venecueli, Siriji, Ukrajini, Korejskom pouostrvu i iranskom nuklearnom sporazumu.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio nadu da su glasine da su SAD poslale 120 hiljada vojnika na Bliski istok neosnovane, s obzirom na to da je u regionu već ima dosta različitih konflikata, prenosi Itar Tas.

On je dodao da će Rusija, Kina i evropske zemlje koje učestvuju u zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu održavati kontakte sa SAD kako bi situacija bila rešena.

"Rusija veruje da je moguće postići sporazum sa SAD o produžetku Novog dogovora o smanjenju strateškog naoružanja", naglasio je Lavrov.

Mi polazimo od pretpostavke da možemo da dođemo do sporazuma u okviru bilateralne savetodavne komisija, istakao je Lavrov.

Lavrov je rekao da pretnje koje stižu od američke administracije i opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida vladi venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura su u suprotnosti sa vrednostima demokratije, prenosi Tas s.

Rusija, dodao je šef ruske diplomatije, podržava dijalog i smatra da Venecuela sama treba da reši sva svoja sporna pitanja bez ultimatuma i preduslova pošto "demokratija ne bi trebalo da bude uspostavljena silom".

On je istakao da je Moskva zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Vašingtonom na osnovu međusobnog poštovanja.

"Uvereni smo da je to nmoguće i realno ukoliko je dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju interesa", rekao je Lavrov.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Pavel Golovkin, Pool)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...