KO POSLEDNJI IZAĐE NEKA UGASI SVETLO... PAŽNJA! Nemačkoj treba MILION RADNIKA: Evo koje struke se najviše traže, ne treba ni fakultet!
Foto: Profimedia

tržište rada

KO POSLEDNJI IZAĐE NEKA UGASI SVETLO... PAŽNJA! Nemačkoj treba MILION RADNIKA: Evo koje struke se najviše traže, ne treba ni fakultet!

Planeta -

U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mesta, što je skoro 200.000 više nego u istom periodu lane, saopštila je danas Savezna agencija za zapošljavanje, navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

"Tržište rada je i dalje neosetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi državni rast mogao da oslabi. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju s prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima", rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji sarađuje sa Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta, prenosi Index.hr.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih slede građevinarstvo i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

Istovremeno je, međutim, porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

Dakle, mnogo veće pare mogu se zaraditi, nego u Srbiji. Kao što se pričalo pre koju godinu, kada je masovno počelo da se odlazi na rad u inostranstvo: "Ko poslednji izađe iz Srbije, neka ugasi svetlo..."

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track