IRANSKI TANKER NAŠAO NAČIN DA ZAOBIĐE SANKCIJE: Za više od 4 meseca na moru, ovako je tovar stigao do Kine!
Foto: Profimedia

lož-ulje

IRANSKI TANKER NAŠAO NAČIN DA ZAOBIĐE SANKCIJE: Za više od 4 meseca na moru, ovako je tovar stigao do Kine!

Planeta -

Tanker koji je prevozio iransko lož-ulje, čime je prekršio sankcije SAD, istovario je teret u skladište u blizini kineskog grada Zoušana, javlja Rojters pozivajući se na podatke o praćenju brodova na Refinitiv Ajkonu.

Navodi se da istovarivanje blizu 130.000 tona iranskog lož-ulja označava kraj "odiseje" za tanker "Maršal Z" koja je počela pre četiri meseca.

Kako javlja britanska agencija, određena količina iranskog lož-ulja je uspešno zaobišla sankcije SAD korišćenjem transfera sa broda na brod, tj. prebacivanjem robe na čak četiri različita broda, uključujući i "Maršal Z".

Operator lučkog terminala za istovar robe u Zoušanu, tvrdi da nije u pitanju iransko ulje, jer luka nije primila zvanične pošiljke iz te zemlje najmanje četiri godne.

Do istovara dolazi manje od dve nedelje od kako je administracija predsednika SAD Donalda Trampa pojačala pritisak na velike kupce iranske sirove nafte.

Rojters, koji je koristeći program za praćenje brodova od januara pratio kretanje "Maršala Z", naveo je da je brod od 22. marta pa sve do 8. maja imao konstantnu vodenu liniju, što znači da je plovilo bilo pod teretom sve do prilaska lučkom terminalu oko 30 km od Zoušana, u blizini Šangaja.

Agencija nije došla do podataka o vlasniku tankera "Maršal Z".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track