Najnovije vesti

ČUVENI ARHITEKTA PEJ PREMINUO U 102. GODINI: Piramida ispred Luvra je samo jedno od njegovih kapitalnih dela! Ovih 10 bisera moderne arhitekture ostaje zauvek! (Foto)
Foto: AP Pierre Gleizes

prepoznatljiv

ČUVENI ARHITEKTA PEJ PREMINUO U 102. GODINI: Piramida ispred Luvra je samo jedno od njegovih kapitalnih dela! Ovih 10 bisera moderne arhitekture ostaje zauvek! (Foto)

Planeta

Jo Ming Pej, američki arhitekta kineskog porekla, koji je pored ostalog projektovao staklenu piramidu ispred muzeja Luvr u Parizu, preminuo je u 102. godini.

Pejevi projekti su poznati po naglasku na preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnom svetlu, prenosi BBC.

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Radio je i u starosti, stvarajući jedan od svojih najpoznatijih remek-dela - Muzej islamske umetnosti u glavnom gradu Katara, Dohi, u 80-tim godinama života.

 

Jo Ming Pej, sin istaknutog kineskog bankara, napustio je domovinu 1935. godine i preselio de u SAD, gde je studirao arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku je osnovao svoju firmu.

 

Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazala se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsednik Fransoa Miteran.

foto: AP / Chinatopix

Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu s tri manje piramide u blizini, što predstavlja upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu. To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, a neki mediji su takvo rešenje opisali i kao "dodatak Diznilendu", dok je i sam Pej priznao da je Luvr bio nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

 

Pej je i u nekim drugim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rokendrola u Klivlendu.

foto: AP / Ng Han Guan

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Priker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele da studiraju u SAD.

 

1. Muzej islamske umetnosti, Katar

foto: AP / Hassan Ammar

2. Džon F. Kenedi muzej i biblioteka, Boston

foto: AP / Steven Senne

3. Istorijski muzej u Berlinu

foto: AP / Franka Bruns

4. Rokenrol kuća slavnih, Klivlend

foto: AP / Mark Duncan

5. Skupština grada, Dalas

foto: AP / Tony Gutierrez

6. Sudžou muzej, Kina

foto: AP / Chinatopix

7. Kineska banka, Hongkong

foto: AP / Vincent Yu

8. Los Anđeles

foto: EPA / Etienne Laurent

9. Singšan hotel, Kina

foto: AP / Ng Han Guan

10. Piramida ispred Luvra, Pariz

foto: EPA / Yoan Valat

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Pierre Gleizes

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...