Najnovije vesti

IRANSKI MINISTAR SPUSTIO LOPTU: Neće biti rata na Bliskom Istoku...
Foto: AP/Ronald Zak

svet može da odahne

IRANSKI MINISTAR SPUSTIO LOPTU: Neće biti rata na Bliskom Istoku...

Planeta

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je danas da na Bliskom istoku neće biti rata, da Iran ne želi sukob i da nijedna zemlja ne treba da "ima iluzije" o svojim kapacitetima protiv Teherana, prenela je agencija IRNA.

 

Porast tenzija između Irana i SAD već nekoliko nedelja izaziva strahove od novog sukoba u regionu jer su SAD u Persijski zaliv poslale nosač aviona i bombardere B-52, obrazlažući to iranskim "pretnjama".

 

Zarif je tokom posete Kini rekao da je "siguran (...) da neće biti rata jer Iran ne želi sukob i jer niko ne treba da gaji iluzije i sposobnosti da se u regionu suoči s Iranom".

 

Prema njegovim rečima, rat ne želi ni predsednik SAD Donald Tramp ali "ljudi koji ga okružuju guraju vojnu opciju pod izgovorom da tako jačaju Ameriku u odnosu na Iran".

 

Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami je, prema navodima agencije ISNA, naveo da su njegova zemlja i SAD uvučene u "kombinaciju psihološkog rata, hakerskih operacija, pokretanja vojske i javne diplomatije".

 

Prema njegovim rečima, američki politički sistem je izgubio "čvrstinu" i da su SAD "kao kule Svetskog trgovinskog centra, koje su se odjednom srušile".

Tenzije su u neprestanom porastu otkako su SAD u novembru 2018. ponovo uvele sankcije Iranu.

 

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: AP/Ronald Zak)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...