Najnovije vesti

EKONOMSKO SAMOUBISTVO SAD: Evo kako će rat sa Huaveijem osakatiti privredu Amerike! KINESKA OFANZIVA KREĆE NA PROLEĆE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PRERAČUNALI SE

EKONOMSKO SAMOUBISTVO SAD: Evo kako će rat sa Huaveijem osakatiti privredu Amerike! KINESKA OFANZIVA KREĆE NA PROLEĆE! (VIDEO)

Planeta

Nakon iznenađujuće odluke Donalda Trampa da se pozove na vanredno stanje i zabrani američkim kompanijama poslovnu saradnju s kineskim telekomunikacionim divom Huaveijom, izgleda da su u američkoj upravi svesni težine svoje odluke.

Tako je Huavej od američkog ministarstva trgovine dobio odlaganje sankcija i Vašington je dopustilo kineskom divu da u Sjedinjenim Državama nastavi da radi još 90 dana, do 19. avgusta.

 

Radi se o privremenoj opštoj licenci kojom se obnavlja pravo Huaveiju na pružanje internet usluga i za ažuriranja softvera na svojim mobilnim uređajima koji se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ova mera je više usmerena na zaštitu američkih kompanija i potrošača, iako se Tramp verovatno nada da će Peking u 90 dana pristati na ustupke i na trgovinski sporazum kakav žele SAD.

 

To se, naravno, neće dogoditi, a indirektnu poruku poslao je kineski predsednik Si Đinping, koji je posetio nacionalnu kompaniju za proizvodnju retkih metala za industrije visokih tehnologija, kojih ima samo u Kini.

Ograničenja za kupovinu robe Huaveija u Sjedinjenim Državama su takođe ukinuta, a neće se primeniti ni na nove isporuke, jer su osmišljena da se postojećim klijentima kompanije Huavej omogući nesmetan rad. Američko ministarstvo trgovine je navelo da može izdati privremene licence kako bi dali vremena drugim kompanijama i pojedincima, koji imaju poslovne kontakte s Huaveijem, i kako bi se “izbegao prekid rada postojećih komunikacijskih mreža i opreme”.

 

U međuvremenu je objavljeno da Huavej razvija novi operativni sistem koji će zameniti Android na uređajima kompanije, javlja Huavej. Novi operativni sistem će se zvati Hongmeng, a razvijen je na osnovu operacionog sistema Linuks.

Kinezi su istovremeno počeli masovno da zahtevaju bojkot Eplovih proizvoda, kao podršku Huaveiju u Kini.

Međutim, čak i bez kampanje protiv Epla, eskalacija američkog trgovinskog rata s Kinom mogla bi izazvati ozbiljan udarac čitavom lancu nabavke komponenti za pametne telefone.

Investitori to shvataju i zbog toga su u ponedeljak akcije Epla zabeležile najveći pad. Izgubile su više od 3 odsto, dok su Guglove akcije pale za dva odsto.

 

Sada se vratimo na simboličnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga nacionalnom preduzeću za proizvodnju retkih metala, što je Blumberg protumačio kao poruku kineske vlade da bi se ovi metali mogli koristiti kao oružje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

 

Kina je glavni svetski proizvođač retkih metala, a američka industrija visoke tehnologije 80 odsto ovih metala uzima u Kini, ali ne kao sirovinu, već američke kompanije u Kini sklapaju gotove komponente za svoje IT proizvode.

 

Prema rečima analitičara kompanije Pacific Securities Co Janga Kunhea odgovor Kine može uključivati ograničenja izvoza retkih metala u Sjedinjene Države, što će ugroziti proizvodnju američke industrije visoke tehnologije.

Takva ograničenja pogodiće američki tehnološki sektor, jer su retki metali važni za proizvodnju elektronike, kao i za vetroturbine, električne automobile i mnoge druge proizvode. Kina je od 1. juna najavila uvođenje povećanih carina na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, ali je kineski izvoz u SAD puno manji i Peking mora tražiti druge mere za simetričan odgovor na Trampove nepromišljene poteze.

 

Najnovija odluka američkog ministarstva trgovine o suspenziji ograničenja za Huavej potvrđuje da su se u Vašingtonu “zaleteli”, a da Peking nije naseo na blef.

Zahvaljujući Trampu, Sjedinjene Države mogu pretrpeti velike gubitke. Huavej je već izjavio da su razlozi za uključivanje kompanije na “crnu listu” obična izmišljotina i da će biti odgovora.

 

Huavej je na tržištu već više od 20 godina i pruža telekomunikacijske usluge za više od trećine svetske populacije u više od 170 zemalja. Istovremeno s korišćenjem američkih proizvoda, kao što su operativni sistem Android i procesori Qualcomm, kompanija se bavila razvojem i svojih verzija. Tako je prošle godine na IFA izložbi u Berlinu Huavej predstavio novi vodeći HiSilicon Kirin 980 procesor napravljen korišćenjem napredne 7-nm procesne tehnologije.

 

Ova tehnologija daje veću efikasnost uz manju potrošnju energije, uz nove, snažnije i energetski manje intenzivne grafike. Procesor ima osam jezgara. Dakle, Kinezi su naučili da posluju i bez Qualcomma. Zajedno sa razvojem procesora HiSilicon Kirin, Kinezi su bili uključeni u razvoj operativnog sistema i stvorili su KirinOS.

KirinOS je, poput ruskog operativnog sistema Aurora, kao i AndroidOS, baziran na Linux kernelu, a ruski AuroraOS odlično radi s većinom aplikacija stvorenih za Android. Najverovatnije i KirinOS odlično radi s aplikacijama koje su izrađene za Android. Osim toga, zajedničko poreklo operativnog sistema vam omogućava prenos aplikacija s jednog operativnog sistema na drugi, bez velikih napora. Tako ni Kinezi neće imati problema sa operativnim sistemom, kao ni sa uslugama koje je Google najavio da želi da im uskrati.

 

Amerikanci samo mogu pretrpeti velike gubitke. Na primer, akcije američkih kompanija Qualcomm i Xilinx, glavnih partnera Huaveija nakon što je Vašington objavio ograničenja su naglo pale. Kompanije gube jednog od najvećih potrošača svojih proizvoda, a time i prihode.

 

Osim toga, Huavejev glavni konkurent Epl može trpeti veliku štetu. Svi znaju da se Apple-ova proizvodnja nalazi u Kini iz dva razloga. Prvi je zato što Kina ne dopušta izvoz retkih metala kao sirovina, samo gotovih proizvoda. Drugi razlog je što u Sjedinjenim Državama jednostavno nema dovoljno kvalifikovanih ljudskih resursa za tako veliku proizvodnju. Jednostavno rečeno, nemaju nikoga ko bi to radio.

 

Huavej ima sve šanse da u potpunosti osvoji ne samo svoje domaće tržište, nego i čitavo azijsko, budući da ne samo da ima jači uticaj, nego je sposoban da igra ovu igru. Ako su događaji poslednjih dana bilo pomalo neprijatni za Huavej, sada, uz podršku kineske države, Huavej sebi može priuštiti mnogo toga. Ne samo da može da odlučuje o gubicima milijardi dolara američkih kompanija, već može zapretiti ozbiljnom ekonomskom krizom Sjedinjenim Državama, ali i kolapsom globalnog tržišta s nepredvidivim posledicama.

 

Kurir.rs/Logicno.com

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...