FEJSBUK PRAVI SOPSTVENE PARE: Korisnici će moći da plaćaju kriptovalutom u 10 zemalja a lansiraće je uskoro
Foto: AP / Marcio Jose Sanchez

razvoj

FEJSBUK PRAVI SOPSTVENE PARE: Korisnici će moći da plaćaju kriptovalutom u 10 zemalja a lansiraće je uskoro

Planeta -

Fejsbuk je pri kraju planova o lansiranju vlastite kriptovalute i sistema digitalnog plaćanja u desetak zemalja do prvog kvartala 2020. godine, objavili su britanski mediji. Oni već do kraja godine planiraju da započnu testiranje kriptovalute nazvane Global Coin a detalje možemo očekivati ovog leta.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg prošlog meseca je pričao sa guvernerom britanske centralne banke Markom Carnijem o rizicima i prilikama koje sa sobom nosi lansiranje digitalne valute. Firma takođe pregovora sa kompanijama za prenos novca, kako bi utanačili što jeftinije i brže načine slanja i primanja novca za građane bez bankovnog računa.

Fejsbuk želi da stvori digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima da omogući jeftino i sigurno plaćanje bez obzira na to imaju li ili ne bankovni račun.

Navodno pregovaraju i s brojnim internet trgovcima kako bi ih podstakli da prihvate FB valutu kao sredstvo plaćanja u zamenu za niže transakcijske naknade.

Fejsbuk je u poslednjih nekoliko godina u više navrata izazivao skandale neprimerenim odnosom prema ličnim podacima korisnika pa će regulatori verovatno vrlo pažljivo motriti lansiranje njegove kriptovalute.

Američki Senat i odbor za bankarstvo napisali su otvoreno pismo Zakerbergu sa pitanjem kako će valuta da funkcioniše i kakvu će zaštitu da nudi potrošačima.

Predstavnici Fejsbuka već su razgovarali s američkim ministarstvom finansija o procesu provere identiteta i smanjenju rizika pranja novca.

Kompanija je već pre deset godina kreirala virtualnu valutu Fejbuk kredits koja je korisnicima omogućavala kupovinu proizvoda u aplikacijama na njenoj stranici za društveno umrežavanje. Projekat je obustavljen nakon manje od dve godine jer nije privukao dovoljno korisnika.

(Kurir.rs/BBC/Index.hr/Foto: AP / Marcio Jose Sanchez)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track