VELIKA ČISTKA U SEVERNOJ KOREJI: Kim pobesneo pa pogubio visoke zvaničnike, a mnoge poslao u radne logore! Okomio se čak i na rođenu sestru! Evo šta je razlog ovakvog surovog poteza (VIDEO)
Foto: AP

egzekucija diplomata

VELIKA ČISTKA U SEVERNOJ KOREJI: Kim pobesneo pa pogubio visoke zvaničnike, a mnoge poslao u radne logore! Okomio se čak i na rođenu sestru! Evo šta je razlog ovakvog surovog poteza (VIDEO)

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un naložio je pogubljenje specijalnog izaslanika za Sjedinjene Američke Države Kim Hjok-čola i još četiri zvaničnika ministarstva spoljnih poslova zbog neuspešnog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, prenose južnokorejski mediji.

Šef organizacijskog odbora neuspelog samita Kim Jong-čol, čiji je kolega na američkoj strani bio državni sekretar Majk Pompeo, poslat je u radni logor i na 'ideološko obrazovanje'.

Podsetimo, u februaru se u Hanoju održao samit dva lidera na kome je trebalo da se dogovore o denuklearizaciji.

foto: EPA

Međutim, posle samo nekoliko sati skup je iznenada prekinut zbog potpunog neslaganja u stavovima.

Ipak, južnokorejski vrh nije želeo da potvrdi navode medija.

foto: AP / Evan Vucci

Navodno su egzekucije 4 zvaničnika izvršene u martu, a svi su bili optuženi za špijunažu u korist SAD-a.

foto: AP / Evan Vucci

Ni Kimov lični prevodilac, Šin Hje-jong, nije uspela da izbegne kaznu. Završila u je radnom logoru za političke zatvorenike zbog "podrivanja autoriteta pravljenjem krucijalne greške prilikom prevođenja".

Kako se navodi, Kimov bes nije izbegla ni njegova sestra Kim Jo-džong koja se smatrala donedavno nedodirljivom u Severnoj Koreji.

foto: AP

Do daljeg neće obavlja nikakve značajne dužnosti, ali zasad s ene zna da li joj je život u opasnosti.

Mediji prenose da je postalo jasno da se nešto sprema u Pjongjangu kada je objavljen službeni komentar u državnim novinama.

"Ko pred svima izigrava divljenje Vođi, a istovremeno njemu iza leđa sanja o nečem sasvim drugom, radi protiv Partije i revolucije i sve takve očekuje nemilosrdna presuda. Pojavili su se izdajice i prevrtljivci koji samo recituju reči odanosti Vođi pa ih čak i menjaju kako vetar duva", navodi se u uvodniku.

Ovakvi komentari nisu se u državnim novinama pojavljivali još od 2013. godine kada je pogubljen Kim Džong-unov teča Džang Song-taek.

Kurir.rs/Blumberg Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track