JEZIVA PRIČA PRVE ŽENE ISLAMSKE DRŽAVE KOJA JE BILA NEMILOSRDNI TIRANIN: Kada su stigle te devojke, naši muževi su postali zveri! Ali jedna je bila drugačija, imala je veliku vrednost
Kajla Miler (u krugu), Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

sada čeka smrtnu kaznu

JEZIVA PRIČA PRVE ŽENE ISLAMSKE DRŽAVE KOJA JE BILA NEMILOSRDNI TIRANIN: Kada su stigle te devojke, naši muževi su postali zveri! Ali jedna je bila drugačija, imala je veliku vrednost

Planeta -

Kada je Islamska država bila na vrhuncu, Um Sajaf je redovno spremala kuću na istoku Sirije uoči dolaska muževljevog prijatelja.

Pripremao se čaj, kao i hrana. A iza mnogih zatvorenih vrata, nalazile su se robinje, iz zajednice Jazida. Među zarobljenim ženama nalazila se i Amerikanka Kajla Miler.

Naime, Um Sajaf je imala važnu ulogu među džihadistima. Ona je bila jedna od retkih žena koje su imale pristup vrhu ISIL-a, sve do maja 2015, kad su američki komandosi došli po njih.

Četiri godine posle napada u kojem je ubijen njen muž, treća najvažnija osoba u ISIL-u, ministar nafte Abu Sajaf, Um Sajaf (29), pravog imena Nisrin Asad Ibrahim, bila je najvažnija žena u zatočeništvu.

Al Bagdadi
Al Bagdadifoto: Screenshot

U celoj priči o njoj važne su tri optužnice. Prvo, optužuju je da je bila tamničila i mučila Milerovu, humanitarnu radnicu koju je ISIL uhvatio 13 meseci ranije, a vođa Islamske države, Abu Bakr al Bagdadi, silovao u kući Sajafovih. Drugo, teretr da je zarobila i mučila devet jazidskih žena koje su zarobljene u Iraku. Takođe, optužena je da je deo terorističke zavere koja je dovela do smrti Milerove u Raki 2015. godine.

U svom prvom intervjuu, opisala je kako je izgledalo vođstvo Islamske države, kako je izgledao dolazak očajnih jazidskih žena koji je doveo do neprijateljstva među džihadistkinjama. Dodala je i da su Milerovu kao veliku nagradu i privatna Bagdadijeva svojina.

Kajla Miler
Kajla Milerfoto: Youtube/Printscreen

Um se sada nalazi u zatvoru u iračkom Erbilu, gde čeka smrtnu kaznu.

U intervjuu je kazala da smatra da je nevina i da je samo pratila naređenja. Međutim, Kajlini orditelji tvrde da je upravo Um rukovodila mučenjem i maltretiranjem njihove ćerke što su potvrdile mnoge druge zarobljene žene.

Podsetimo, kada su džihadisti poharali Siriju i Irak, zarobljene su stotine hiljada ljudi, među njima i Kajla Miler.

Oteta je pri izlasku iz bolnice nakon noćnog boravka. Sledećih 13 meseci prebacivana je u nekoliko zatvora, a onda ju je Abu Sajaf doveo u svoju kuću oko 24. septembru 2014.

foto: Youtube/Printscreen

“Žene iz redova Jazida su promenile ne samo moj život, već i živote svih devojaka u Islamskoj državi. Naši muževi su postali divlje životnje kad su bili u blizini. Nisu nas poštovali”, rekla je Um.

Zarobljeno je oko 3000 jazidskih žena. Mnoge su mučili, silovali i zlostavljali. Um smatra da je Milerova bila “bolja” od Jazida.

“Prema njoj su se ponašali drugačije nego prema njima. Za nju je postojao budžet; džeparac za kupovinu. Bila je divna devojka i svidela mi se. Bila je vrlo uljudna i poštovala sam je. Bila jako dobra u skrivanju svoje tuge i bola. Baghdadi joj je rekao da će biti slobodna ako postane muslimanka. Ostao je s nama dvaput tog meseca”, dodala je.

Tvrdi da je Milerovu poslednji put videla krajem 2014., kada je Bagdadi stigao iz Iraka.

Tri meseca kasnije, videla je vest o Kajlinoj smrti.

"Pitala sam supruga o tome. Bio je jednako šokiran kao i ja”, tvrdi Um, međutim, mnogi misle da laže zato što se to kosi s priznanjima koja je dala istražiteljima u Erbilu i FBI-u.

foto: Profimedia

Tu se navodi da je bila zadužena da pripremi Milerovu kad god bi došao Bagdadi. Bila je brutalni tiranin prema Kajli. Sve što su Kjalini saznali o svojoj ćerki, čuli su od bivših robinja Islamske države koje su sa njom bile zatočene.

Kurdski zvaničnici veruju da je dovođenje zarobljenih Jazidkinja razljutilo starije supruge ISIL-ovaca. “Pokušali su da opravdaju ono što su činili kroz šerijat. Ali, duboko u sebi, žene im nikada nisu oprostile. I to je imalo ulogu u njihovom padu”, kažu.

I dan-danas je sporno kako je Milerova umrla. Džihadisti tvrde da je ubijena u napadu, a porodica je primila tri fotografije navodnih ostataka njenog tela.

Roditelji Kajle Miler
Roditelji Kajle Milerfoto: Youtube/Printscreen

“Verujemo da je Kajlu Al Bagdadi silovao i mučio jer je dao snažnu političku izjavu da on ima prednost, a ne SAD. Kajla je korišćena drugačije, jer je bila politički zatvorenik visoke vrednosti, ali je bila zatvorenik, njihov zatvorenik i patila je na način za koji smatramo da se mogao izbeći da je tadašnja administracija bila iskrena prema nama”, dodaje.

Dva meseca nakon navodne smrti Milerove, američka je vojska napokon pronašla Um. Jedna od silovanih Jazidkinja stigla je do Erbila i prenela detalje o tome gde borave.

Osim smrtne kazne, Um Sajaf bi mogla d abude izručena SAD zbog optužbi za terorizam. Milerovi ne odustaju od toga da saznaju šta s etačno dogodilo njihovoj ćerki.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja