OVO SU ŽRTVE MANIJAKA IZ VIRDŽINIJE: U 150. pucnjavi ove godine stradalo 12 službenika, a evo gde je manijak učio da barata oružjem (VIDEO)
Foto: EPA

mračan rekord

OVO SU ŽRTVE MANIJAKA IZ VIRDŽINIJE: U 150. pucnjavi ove godine stradalo 12 službenika, a evo gde je manijak učio da barata oružjem (VIDEO)

Planeta -

Stanovnici američkog grada Virdžinija Biča okupili su se u subotu u tuzi kako bi odali počast dvanaestoro gradskih službenka koje je dan ranije ubio njihov kolega, dok policija pokušava da otkrije motiv pokolja.

Lica 12 žrtava su jedno po jedno projektovana na ekran s kratkim biografskim podacima na potresnoj konferenciji za novinare u subotu ujutro.

Sedmorica muškaraca i pet žena u petak je hicima iz vatrenog oružja pokosio njihov kolega u Virdžinija Biču, letovalištu s 450.000 stanovnika južno od Vašingtona, gde se nalazi i velika američka pomorska baza.

"Iza sebe ostavljaju prazninu koju ništa neće moći ispuniti", rekao je gradski čelnik Dejv Hansen dodajući da su četiri osobe u bolnici u teškom stanju.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru izrazio saučešće porodicama žrtava.

"Savezna vlada je tu kako bi odgovorila na sve potrebe. Neka Bog blagoslovi porodice i sve ostale!"

Vlasti su u subotu identifikovale napadača. Iz poštovanja prema žrtvama njegovo su ime spomenule samo jednom: Divejn Kredok, gradski službenik u četrdesetim koji već 15 godina radi u gradskom odeljenju za komunalne poslove. Lokalne novine piše da je nekada radio u američkoj vojsci.

Bilo je oko 16.00 sati u petak (22.00 sata po srednjoevropskom vremenu) kada je upao u zgradu teško naoružan i počeo nasumice pucati po svima koje je susretao na spratovima.

Usledila je "duga i žestoka pucnjava" s policijom koja je za nekoliko minuta stigla na mesto događaja, rekao je policijski načelnik Džejms Servera. Policajac koji je u pucnjavi pogođen preživeo je zahvaljujući neprobojnom prsluku.

"Na mestu događaja pronašli smo oružje", istaknuo je Cervera u subotu ujutro, ne otkrivajući koje. U njegovu domu je također pronađeno oružje. Mrežna stranica Gun Violence Archive navodi da je ovo 150. oružani napad u Sjedinjenim Državama od početka godine - u 151 dan - u kome su stradale četiri i više osoba.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja