TRAMP PRETI RATOM: Ne isključujem vojnu akciju protiv Irana! Oni su bili teroristička nacija broj 1, a verovatno su i sada
Foto: AP

odnosi na ivici konflikta

TRAMP PRETI RATOM: Ne isključujem vojnu akciju protiv Irana! Oni su bili teroristička nacija broj 1, a verovatno su i sada

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da iako je spreman da sedne za pregovarački sto sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, ne isključuje vojnu akciju protiv Teherana.

"Iran je mesto koje je bilo krajnje neprijateljsko kada sam postao predsednik. Oni su tada bili teroristička nacija broj 1 na svetu i verovatno su i sada“, izjavio je Tramp.

Na pitanje o mogućoj vojnoj varijanti za Iran, Tramp je odgovorio da "uvek postoji šansa".

Rohani
Rohanifoto: AP / Iranian Presidency Office

"Da li to želim? Ne. Radije ne. Ali uvek postoji šansa“, istakao je on dodavši da bi istovremeno „više želeo da razgovara“ sa iranskim predsednikom.

U proteklih mesec dana situacija u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Irana značajno se pogoršala. Američke vlasti su nametnule stroge sankcije ključnim oblastima iranske ekonomije i nastavljaju da povećavaju sankcioni pritisak.

Cilj Vašingtona je da „promeni ponašanje“ Irana. Sjedinjene Američke Države su takođe proglasile Korpus čuvara islamske revolucije za terorističku organizaciju. Kao odgovor na to, Iran je priznao Centralnu komandu američkih oružanih snaga (Centkom) kao terorističku organizaciju, a same Sjedinjene Američke Države za „državu-sponzora terorizma“.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track