POTRESNA PRIČA O SMRTI TINEJDŽERKE DOBILA OBRT:  Noa (17) je želela da okonča život eutanazijom, a kada su je odbili umrla je na MNOGO GORI NAČIN! (VIDEO)
Foto: printscreen facebook

tuga

POTRESNA PRIČA O SMRTI TINEJDŽERKE DOBILA OBRT: Noa (17) je želela da okonča život eutanazijom, a kada su je odbili umrla je na MNOGO GORI NAČIN! (VIDEO)

Planeta -

Vest o smrti hlandske tinejdžerke koja se odlučila za eutanaziju zbog teške depresije, pokazala se kao netačna.

Naime, mediji su objavili da je Noa Pothoven (17), iz holandskog grada Arnhema, okončala svoj život eutanazijom, koja je u Holandiji legalna pod određenim okolnostima. Međutim, Pothovenova nije preminula na taj način.

Ona je prestala da uzima vodu i hranu i odbila je bilo kakav medicinski tretman, a njeni roditelji i doktori nisu pokušavali da joj daju hranu na silu.

Pothovenova je 2018. godine objavila svoju biografiju "Pobeda ili spoznaja", u kojoj je opisala svoju borbu sa depresijom nakon što je seksualno zlostavljana sa 11 godina, a silovana sa 14 godina.

Nekoliko puta je pokušala da se ubije, a onda je pomislila da je "spas" pronašla na klinici za asistirano samoubistvo. Međutim, oni su odbili da izvrše eutanaziju.

"Misle da sam previše mlada da bih umrla. Misle da treba da nastavim sa lečenjem dok se moj mozak u potpunosti ne formira, što traje do 21. godine života. Očajna sam, jer ne mogu toliko da čekam", rekla je Pothoven.

U svom postu na Instagramu, koji je obrisan, Pothoven je napisala sledeće:

" Posle godina borbe i mučenja, sada je kraj. Posle toliko razgovora i procena odlučeno je da ću biti oslobođena zato što je moja patnja nepodnošljiva. Gotovo je. Već dugo zapravo nisam živa. Preživljavam, ali ne živim. Dišem, ali nisam živa".

Trenutni zakon o eutanaziji u Holandiji na snazi je od 2002. godine. Zakon dozvoljava teško bolesnim pacijentima starijim od 12 godina da okončaju svoj život ako nema izgleda za oporavak, nakon konsultacija sa najmanje dva lekara.

Noina smrt, kao čin samoubistva, ne spada u okvire ovog zakona. Ovo nije prvi put da stranci pogrešno protumače širinu holandskog statuta. U javnosti se već podigla prašina i pokrenula polemmika da li treba dozvoliti eutanaziju duževno obolelima.

Kurir.rs/Dojče vele

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja