ISKAŠLJAVAO JE KOMADIĆE PLUĆA I JETRE, GUŠIO SE U SVOJIM ORGANIMA: Vatrogasac  Vasilij Ignatenko iz Černobilja ZAISTA JE POSTOJAO! Umro je u 25. godini u NEVIĐENIM MUKAMA (VIDEO)
Foto: printscreen YT

jeziva smrt koju ni

ISKAŠLJAVAO JE KOMADIĆE PLUĆA I JETRE, GUŠIO SE U SVOJIM ORGANIMA: Vatrogasac Vasilij Ignatenko iz Černobilja ZAISTA JE POSTOJAO! Umro je u 25. godini u NEVIĐENIM MUKAMA (VIDEO)

Planeta -

Smrt od trovanja radijacijom posebno je užasna i dugotrajna. Prvi simptom smrtonosne doze je povraćanje sat vremena nakon izloženosti. Unutrašnje krvarenje zahvata ne samo organe nego praktično sve krvne sudove, i one u očima, ekstremitetima, sistem za varenje…Gubitak tekućine mjeri se u litrama svaki dan, opekotine se na površinu probijaju iznutra.

Eksplozija nukearnog reaktora u Černobilju označio je početak do sada najveće mirnodopske nuklearne katastrofe u istoriji. Dogodila se zatim i druga eksplozija prouzrokovana ulaskom svežeg vazduha koja je u okolinu reaktora razbacala gorući grafit izazivajući jake požare oko reaktora 4 ali i reaktora 3 koji je još uredno radio.

Odmah je poginuo jedan radnik, Valerij Kodemčuk, telo mu nikada nije pronađeno, drugi nekoliko sati kasnije u bolnici od zadobivenih povreda. U sjedećih nekoliko sati smrtnost zbog trovanja radijacijom povećaće se i to neće stati mesecima.

Od posledica nesreće u sledeća četiri meseca umreće ukupno 31 radnik centrale i vatrogasac u Černobilu. Vatrogasci koji su odmah pristupili gašenju nisu mogli da koriste vodu bojeći se električnih instalacija koje su možda oštećene. Umesto vode sa ruba oštećenog krova ubacivali su pesak na goruće jezgro, ali bez uspeha.

Stvarni lik serije "Černobilj" je i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. On je jedan od vatrogasaca koji su prvi gasili požar sa ivice reaktora. Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gde ga trudna Ljudmila posećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa devojčicu koja od posledica radijacije umire četiri dana posle rođenja.

Zbog ozračenosti Vasilij je je izbacivao krv i sluz 25 puta dnevno, iskašljavao komade vlastitih unutrašnjih organa, više nije mogao koristiti obuću zbog natečenosti ekstremiteta, umro je u najgorim mukama dve nedelje posle incidenta u nuklearki.

Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvek je živa. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila mnogo pre snimanja serije Černobil, i to u knjizi "Glas iz Černobilja".

Ljudmila je autorki knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da je dan kasnije ona i Vasilij trebalo da idu u Belorusiju da posete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao posle jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da ga gasi, misleći da je reč o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Belorusije preselio u Pripjat, da bi radio kao vatrogasac. On i Ljudmila venčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala poslednje dane njegovog života i oni su mnogo strašniji nego što je to prikazano u seriji.

"Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Poslednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u svojim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to", ispričala je Ljudmila. Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, jer je njegovo telo i dalje bilo radioaktivno.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track