Najnovije vesti

UBIJENI KIMOV BRAT RADIO ZA CIA: Tajna je u 120.000 dolara nađenih u njegovom rancu kada je ubijen!
Foto: AP

tvrde neimenovani izvori

UBIJENI KIMOV BRAT RADIO ZA CIA: Tajna je u 120.000 dolara nađenih u njegovom rancu kada je ubijen!

Planeta

Ubijeni polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong-una, Kim Džong-nam, bio je doušnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), piše "Volstrit žurnal" (WSJ) pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

"Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Severne Koreje", prenosi Rojters.

Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za WSJ smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong-nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA-e pominje i u knjizi novinarke "Vašington posta" Ane Fajfild "Veliki naslednik". Autorka tvrdi pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong-nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singapuru i Maleziji.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obaveštajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

"Taj novac je Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obaveštajni rad, a moguće je da potiče iz kazina", navodi Fajfildova.

Kim Džong-nam je ubijen u Maleziji u februaru 2017. godine. Za njegovo ubistvo optužene su dve žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom "VX" na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako navodi WSJ, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA-e, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Shizuo Kambayashi, Wong Maye-E

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...