Najnovije vesti

DŽONSON VODI U TRCI ZA FOTELJU TEREZE MEJ: Osvojio više od trećine tajnih glasova  torijevaca, ali to je tek 1. krug!
Foto: EPA / Neil Hall

konzervativci glasaju

DŽONSON VODI U TRCI ZA FOTELJU TEREZE MEJ: Osvojio više od trećine tajnih glasova torijevaca, ali to je tek 1. krug!

Planeta

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson osvojio je najviše glasova poslanika Konzervativne partije u prvom krugu izbora za lidera vladajuće stranke, dok su tri kandidata ispala iz trke.

Džonson je dobio 114 glasova na tajnom glasanju u kojem je učestvovalo više od 300 konzervativnih poslanika, prenosi AP.

 

S druge strane, tri kandidata - Andrea Lidsom, Mark Harper i Ester Mek nisu prešli prag od 17 glasova, koliko je neophodno za ostanak u trci.

foto: EPA / Neil Hall

U drugi krug izbora, pored Džonsona, plasiralo se još šest kandidata - šef diplomatije Džeremi Hant, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, ministar za životnu sredinu Majkl Guv, ministar za Bregzit Dominik Rab, ministar zdravlja Met Henkok i ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuart, navodi BBC.

 

Glasanje će se nastaviti sledeće nedelje, a na kraju će se odlučivati između dva najbolje plasirana kandidata. Pobednik izbora za naslednika premijerke Tereze Mej biće poznat posle 22. juna.

 

Džonson je ranije obećao da će Britaniju izvesti iz Evropske unije do 31. oktobra, kada ističe rok, ali je istakao da njegov cilj nije izlazak bez postignutog dogovora.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Neil Hall

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...