IRAN ŠOKIRAO SVET: Danas je počelo odbrojavanje! Za 10 dana imaćemo VIŠE OBOGAĆENOG URANIJUMA nego što nuklearni sporazum dopušta! (VIDEO)
Foto: EPA

na korak od atomskog oružja

IRAN ŠOKIRAO SVET: Danas je počelo odbrojavanje! Za 10 dana imaćemo VIŠE OBOGAĆENOG URANIJUMA nego što nuklearni sporazum dopušta! (VIDEO)

Planeta -

Iran će do kraja meseca premašiti limit zaliha nisko obogaćenog urana, koji je predviđen nuklearnim sporazumom Teherana sa svetskim silama, i to za 300 kilograma, izjavio je predstavnik Organizacije za nuklearnu energiju Irana Behruz Kamalvandi.

"Danas je počelo odbrojavanje do trenutka prekoračenja limita obogaćenog uranijuma od 300 kilograma, koje će se desiti kroz 10 dana; drugim rečima - 27. juna ćemo preći taj prag", rekao je predstavnik Organizacije na konferenciji za novinare sa lokalnim novinarima u iranskom objektu za tešku vodu Arak, koja je uživo prenošena na iranskoj državnoj televiziji.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, preneo je AP.

Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju niskoobogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu potreba zemlje". Iranu je potrebno pet procenata obogaćivanja za nuklearnu elektranu u južnoj iranskoj luci Bušer, a 20 odsto obogaćivanja za istraživacki reaktor u Teheranu, rekao je on.

Teheran je saopštio da će smanjiti uskladenost sa međunarodnim nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma i ponovo im uvedu sankcije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track