MINISTAR HENKOK ODABRAO STRANU: Boris Džonson je najbolji kandidat da vodi partiju
Foto: AP

PODRŠKA

MINISTAR HENKOK ODABRAO STRANU: Boris Džonson je najbolji kandidat da vodi partiju

Planeta -

LONDON - Ministar zdravlja Met Henkok, koji je ispao iz trke za mesto novog premijera jer je u petak osvojio samo 20 glasova na prvom glasanju konzervativnih poslanika, izjavio je danas da je Boris Džonson najbolji kandidat da vodi partiju.

Boris je vodio disciplinovanu kampanju i skoro je sigurno da će biti naš sledeći premijer, napisao je Henkok u članku u Tajmsu, preneo je Rojters.

Moje mišljene je da mi treba da se držimo zajedno bolje ranije nego kasnije, istakao je on. Tajms je naveo da je Henkok jak kandidat za budućeg britanskog ministra finansija ako Džonson pobedi u trci da zameni britansku premijerku Terezu Mej.

Kriza oko Bregzita mogla bi se produbiti pod novim britanskim liderom Džonsonom koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU sa ili bez dogovora, ocenila je britanska novinska agencija. Džonson je u prvom krugu glasanja za lidera stranke osvojio 114 glasova, od ukupno 313 glasova konzervativnih poslanika. Njegov najbliži rival ministar spoljnih poslova Džeremi Hant osvojio je 43 glasa, Majkl Gov, ministar životne sredine dobio je 37 glasova, a Dominik Rab, bivši ministar Bregzita 27 glasova.

Druga runda glasanja biće održana sutra i svaki kandidat koji osvoji manje od 32 glasa biće eliminisan. Ukoliko svi kandidati dobiju više od 32 glasa, onaj sa najmanje glasova će biti eliminisan.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track