SI HVALI SEVERNU KOREJU: Idete u pravom smeru!
Foto: AP

poseta

SI HVALI SEVERNU KOREJU: Idete u pravom smeru!

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da Severna Koreja ide u "pravom smeru" rešavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

To je objavljeno u severnokorejskom listu Rodong šinmun uoči Sijeve posete Pjongjangu, prenosi AP.

Kako se navodi, Si nije pomenuo pregovore o nuklearnom naoružanju Vašingtona i Pjongjanga, međutim stručnjaci smatraju da će on najverovatnije tokom razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom podržati napore Severne Koreje koja poziva na postepeno razoružanje.

Si je istakao da će njegova poseta u četvrtak i petak ojačati stratešku komunikaciju i razmenu između dve prijateljske zemlje.

Agencija Rojters prenosi da je sutrašnja poseta Sija prva poseta jednog kineskog predsednika Severnoj Koreji u poslednjih 14 godina, kao i da predstavlja vidljivu podršku Kimu.

Kako se navodi, Si je rekao da će Kina doprineti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Severnom Korejom.

"Kina će se takođe angažovati s drugim zainteresovanim stranama tako što će zajednički ubrzati napredak u dijalogu i pregovorima o pitanjima Korejskog poluostrva", rekalo je Si.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track