VLADIMIR PUTIN 17. PUT UŽIVO ODGOVARA GRAĐANIMA: Stiglo MILION I PO pitanja za šefa države! (VIDEO)
Foto: AP

DIREKTNA LINIJA

VLADIMIR PUTIN 17. PUT UŽIVO ODGOVARA GRAĐANIMA: Stiglo MILION I PO pitanja za šefa države! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će u direktnom uključenju iz Moskve 17. put zaredom odgovarati na pitanja građana iz Rusije i celog sveta o najaktuelnijim pitanjima u zemlji i svetu.

"Direktna linija sa Vladimirom Putinom" prvi put je organizovana 24. decembra 2001. godine, a zatim su se održavale jednom godišnje, izuzev 2004. i 2012. godine.

Za današnju su već stigla 1.473.843 pitanja, saopštila je ruska državna televizija.

Za to vreme, Putin je 12 puta odgovarao u svojstvu šefa države, a četiri puta kao premijer. Sam je priznao da mu direktni kontakt sa građanima daje vernu sliku onoga što trenutno brine i interesuje društvo.

Pitanja ruskom predsedniku postavljaju kako gosti koji su pozvani u moskovski studio, tako i stanovnici gradova, gde su organizovana uključenja uživo. Osim toga, nekoliko dana pre početka direktnog prenosa počeo je sa radom Jedinstveni centar za primanje poruka, gde se primaju poruke pristigle putem telefona, sajtova www.moskva-putinu.ru i putem SMS i MMS poruka. Od 2011. godine građani imaju mogućnost da šalju poruke preko interneta, a od 2003. godine i putem SMS poruka. Od 2014. godine poruke u video-formatu moguće je snimiti pomoću bilo kod mobilnog uređaja, uz pomoć aplikacije "Moskva Putinu".

Tokom prve direktne linije sa Vladimirom Putinom 2001. godine postavljen je najmanji broj pitanja – 400 hiljada. Nakon toga, njihov broj se stalno povećavao, a najveći broj pitanja je stigao 2015. godine – ukupno 3,25 miliona. Tokom 16 direktnih linija, Vladimir Putin je odgovorio na 1.126 pitanja.

Za vreme prvog televizijskog dijaloga predsednika sa građanima, direktna uključenja su organizovana iz osam administrativnih centara subjekata Ruske Federacije, a narednih godina i iz manjih naseljenih mesta, kao i iz velikih industrijskih preduzeća. U periodu od 2011. do 2018. godine tokom direktne linije ostvareno je preko 110 uključenja iz regiona Rusije i bivših sovjetskih republika.

Godine 2018. direktna linija je održana u novom formatu, sa učešćem članova Vlade i rukovodilaca subjekata Ruske Federacije. Tri zamenika potpredsednika Vlade, četiri ministra i sedam guvernera odgovaralo je na pitanja koja su se odnosila na sfere njihove nadležnosti.

U oktobru 2012. godine odlučeno je da se direktna linija organizuje u toplije doba godine, kako vremenski uslovi ne bi ometali direktna uključenja iz regiona. Od 2013. godine direktne linije su se održavale u aprilu, sve do 2017. godine, kada je program pomeren za jun.

Svake godine program traje sve duže. Godine 2001. predsednik Rusije je razgovarao sa građanima dva časa i 20 minuta, dok je 2013. godine postavljen rekord, kada je direktna linija trajala četiri časa i 47 minuta. Kada je reč o ukupnom vremenu, Vladimir Putin je proveo više od 60 časova i 52 minuta odgovarajući na pitanja tokom svih dosadašnjih direktnih linija.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track