Najnovije vesti

AMERIČKI LIST UPOZORAVA NATO I AMERIKU: Evo zašto treba da se plašite ruskog S-400
Foto: Profimedia

analiza

AMERIČKI LIST UPOZORAVA NATO I AMERIKU: Evo zašto treba da se plašite ruskog S-400

Planeta

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a bi trebalo da se plaše protivvazdušnih raketnih sistema S-400, zbog mogućnosti njihove upotrebe u svojstvu sredstava za borbu u ekonomskom ratu, piše „Nešenel interest“.

Kako se navodi, sistem S-400 ima niz strateških prednosti. Prva prednost je profit od prodaje protivvazdušnih sistema. Među već postojećim i potencijalnim kupcima su Indija, Kina, Turska, Saudijska Arabija i Katar.

List piše da to doprinosi diversifikaciji ekonomije i stvara bazu za modernizaciju naoružanja. Druga pogodnost koju list navodi, jesu prestiž i globalni status Rusije kao proizvođača naprednih sistema naoružanja.

Prednost za Rusiju je i uspostavljanje i razvijanje odnosa sa zemljama koje kupuju sisteme S-400, jer je potrebno obučiti pripadnike vojske da upravljaju sistemom, kao i da vrše servisiranje.

List ističe i mogućnost korišćenja sistema protivvazdušne odbrane u „hibridnom ratu“.

Prema pisanju „Nešenel interesta“, prodaja sistema S-400 Turskoj već je dovela do podele unutar NATO-a. Ako dogovor između Rusije i Turske bude do kraja realizovan, Moskva će razmestiti svoje sisteme sa moćnim radiolokacionim stanicama na teritoriji NATO-a.

Zaključuje se da Vašington ne preti bez razloga Ankari sankcijama i isključenjem iz programa F-35 zbog kupovine ruskog oružja. Turske vlasti su naglasile da neće odustati od kupovine S-400.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...