Najnovije vesti

PROTESTI U NEMAČKOJ NE JENJAVAJU: Aktivisti PIJU BATINE od policije, ali ignorišu naređenje da se povuku! NIKO NEĆE DA ODSTUPI! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

UPORNI

PROTESTI U NEMAČKOJ NE JENJAVAJU: Aktivisti PIJU BATINE od policije, ali ignorišu naređenje da se povuku! NIKO NEĆE DA ODSTUPI! (FOTO, VIDEO)

Planeta

BERLIN - Stotine aktivista za klimatske promene nastavili su danas, treći dan za redom, protest kod jednog od najvećih rudnika lignita u Nemačkoj, uprkos naređenju policije da odmah napuste tu lokaciju.

Policajci su izvukli nekoliko demonstranata koji su ušli u rudnik Garcvajler na zapadu Nemačke.

Druga grupa demonstranata je blokirala prugu kojom se transportuje ugalj, dan nakon što je više hiljada demonstranata mirno protestovalo kod rudnika.

Danas su protesti mirni, posle jučerašnje žestoke tuče kad su aktivisti probili kordon policije i utrčali u prostor kod rudnika. Ovi protesti usledili su nekoliko dana pošto evropski lideri nisu uspeli da se dogovore o planu da Unija do 2050. godine privređuje bez emisije ugljen dioksida.

Rudnik je postao fokus ekoloških protesta poslednjih godina, jer je njegov operater, komunalno preduzeće RVE, zapretilo da će poseći obližnju šumu.

Nakon više meseci protesta studenata i naglog porasta rejtinga u anketama za nemačku Zelenu stranku, kancelarka Angela Merkel je iskoristila svoj uticaj da podrži predlog da celokupnu ekonomiju učini klimatski neutralnom do 2050. godine, što znači da neće biti emisije štetnih gasova u atmosferu koji izazivaju efekat staklene bašte.

1 / 10 Foto: EPA

Nemačka vlada odobrila je ekspertski predlog za okončanje korišćenja uglja za električnu energiju do 2038. godine, ali aktivisti kažu da to nije dovoljno brzo.

Naučnici kažu da je okončanje upotrebe fosilnih goriva do sredine 21. veka neophodno ako zemlje žele da postignu ambiciozni cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, a to je sprečavanje da se globalna temperatura popne za više od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...