Najnovije vesti

PRAVA SLIKA ERDOGANOVOG PORAZA: Pogledajte slavlje opozicije posle pobede Ekrema Imamoglua na izborima za gradonačelnika Istanbula (FOTO)
Foto: AP

preokret

PRAVA SLIKA ERDOGANOVOG PORAZA: Pogledajte slavlje opozicije posle pobede Ekrema Imamoglua na izborima za gradonačelnika Istanbula (FOTO)

Planeta

Predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan ni na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula, nije uspeo da zabeleže pobedu. Čak, poraz je bio tako ubedljiv da ovog puta turski predsednik mora da pogne glavu i prizna poraz u svom rodnom gradu.

Ekrem Imamoglu dobio je podršku 54 odsto birača, odnosno 4,6 miliona ljudi.

 

U odnosu na svog protivkandidata iz redova AKP-a Binali Jildirima, Imamoglu je osvojio 700.000 glasova više. Na martovskim izborima ta razlika bila je samo 13.000 glasova, pa se može reći da je Erdogan odlukom da poništi izbore održane pre nekoliko meseci precenio svoju stranku, raspoloženje Turaka i sam protivnike porgurao ka pobedi.

 

1 / 10 Foto: AP

 

Poraz Erdoganu teško pada iz mnogo razloga - Istanbul je njegov rodni grad iz kojeg je devedesetih godina počeo svoj uspon na vrhu, a takođe reč je i o ekonomski najjačem gradu u Turskoj. Zbirno gledano, poraz u Istanbulu posle 25 godina je so na ranu za AKP - u martu su izgubili Ankaru, ali i bogato priobalje, dok je većina osvojena uglavnom u siromašnijoj unutrašnjosti i u blizini granice sa Sirijom.

 

Opozicija, jasno je, slavi ovaj rezultat. Ubrzo nakon zatvaranja birališta, pristalice opozicije su izašle na ulice, a onda im se pridružio novi gradonačelink Ekrem Imamoglu i vrh njegove Republikanske narodne stranke (CHP). Kako je izgledalo slavlje na ulicama Istanbula, pogledajte u galeriji.

 

Kurir.rs

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...