DRON SNIMIO DŽINOVSKU SIBIRSKU RUPU OD 15 MLRD EVRA: Ovde su se izvlačile tone dijamanata, a najveći dragulj je imao GENIJALNO IME (VIDEO)
Foto: EPA

impozantno

DRON SNIMIO DŽINOVSKU SIBIRSKU RUPU OD 15 MLRD EVRA: Ovde su se izvlačile tone dijamanata, a najveći dragulj je imao GENIJALNO IME (VIDEO)

Planeta -

Sibirski impozantni rudnik Mir decenijama je privlačio veliku pažnju zbog svoje veličine, a sada i snimak dronom pokazuje o kakvom svetskom čudu se radi.

Ogromna rupa, koja izgleda kao prizor iz naučno-fantastičnih filmova, nalazi se u najslabije naseljenom području Rusije, 8.050 kilometara istočno od Moskve.

Mir ili Mirni je neverovatno delo čovekovih ruku i očigledni dokaz koliko ljubav prema dijamantima može daleko da ide.

Snimak pokazuje basen prečnika 1,2 kilometra i dubine 525 metara. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

Ovde se godišnje proizvodilo oko 10 miliona karata dijamanata. Jedan od najvećih dragulja bio je limun-žuti dijamant od 342.57 karata, neromantično nazvan "26. Kongres Komunističke partije Sovjetskog saveza".

Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih rudnik je postao najveći u SSSR-u.

Godišnje su se iz Mirnog izvlačile dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule. Osim toga, zemljište je smrznuto tokom godine, a leti se pretvara u močvaru.

Posle Drugog svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Procenjuje da je vrednost iskopanih dijamanata bila oko 15 milijardi evra.

Helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rudarskog okna zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi rupa mogla da ih usisa, međutim, takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi veruju da je rupa svojevrsna veza s mračnim podzemljem.

Vlasnik Mira je ruska kompanija "Alrosa" koja proizvodi oko četvrtinu svetske količine dijamanata. Posle zatvaranja zbog poplava, rudnik i dalje delimično radi, iako ne kao nekada.

Kurir.rs/RT Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track