SRBIN IZVOZIO OTROVNI SOK OD JABUKA U EU: Otkrivena velika međunarodna prevara, u Italiji uhapšeno osam osoba, vlasnik srpske firme u bekstvu!
Foto: printscreen

horor

SRBIN IZVOZIO OTROVNI SOK OD JABUKA U EU: Otkrivena velika međunarodna prevara, u Italiji uhapšeno osam osoba, vlasnik srpske firme u bekstvu!

Planeta -

U Italiji je otkrivena velika međunarodna prevara u trgovini organskim proizvodima, u kojoj je učestvovala i jedna srpska firma, zbog čega je uhapšeno osam osoba.

Policija je zaplenila imovina vrednu 6,5 miliona evra i proizvode u vrednosti od 4,8 miliona evra. Italijanske vlasti sada tragaju za još jednim Srbinom koji je u bekstvu, akoji se sumnjiči da je upleten u prevaru.

Koncetrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen tržištu džemova i marmelada u Evropskoj uniji, proizveden je u Srbiji, a odatle se izvozio kao organski. Sok je sadržao otrvne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena.

Prevaru je otkrilo tužilaštvo u Pizi, koje je navelo da su na čelu organizovane prevarantske grupe bila dva brata preduzetnika iz San Miniata (Piza) koji u svom vlasništvu imaju i jedan fudbalski klub. Italijanski mediji navode da je jedan od članova grupe i Srbin, menadžer kompanije “Perfect fruits” koja koncentrat soka proizvodi u našoj zemlji.

On je, kako pišu italijanski mediji, tesno sarađivao sa dvojicom Italijana koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

Inspektori tamošnjem minisarstva za poljoprivredu presreli su tovar sa 30 tona koncetrata i analizom uzoraka utvrđeno je da sadrži otrovni patulin. Otkriveno je da je je, umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu ovih toksičnih čestica bila neverovatnih 7.000 po kiligramu!

Italijanski mediji preneli su da Srbin, vlasnik firme koja se paradoksalno zove “Perfect fruits” a koje je izvozila opasni koncentrat, do sada nije uhapšen jer su srpske vlasti odbile da sarađuju. Nalog za pritvaranje navodno nije sproveden od strane Srbije, zbog čega se tvorac otrovnog koncentrata i dalje nalazi na slobodi.

Kurir.rs/ilmessaggero.it

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track