RUSI OD OVOG GRADA PRAVE PRAVOSLAVNI VATIKAN: Projekat košta 2 MILIJARDE DOLARA, a evo šta će se sve nalaziti u budućem CENTRU PRAVOSLAVLJA (VIDEO)
Foto: Profimedia

impozantna ideja

RUSI OD OVOG GRADA PRAVE PRAVOSLAVNI VATIKAN: Projekat košta 2 MILIJARDE DOLARA, a evo šta će se sve nalaziti u budućem CENTRU PRAVOSLAVLJA (VIDEO)

Planeta -

Rusija je razvila posebnu strategiju kojom će grad Sergijev Posad, nedaleko od Moskve, biti do 2025. godine pretvoren u "pravoslavni Vatikan".

Projekat vredi oko dve milijarde dolara.

Crkveni zvaničnici još od 2017. godine vode razgovore sa čelnicima grada kako bi se Sergijev Posad pretvorio u "glavni grad pravoslavlja".

Sergijev Posad je mesto gde se nalazi manastir Trojice-Sergijeva lavra, koji se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve.

Ranije ove godine, Crkva je zatražila od predsednika Vladimira Putina da podrži projekat.

Manastir je osnovao 1345. jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovecu.

Status lavre, odnosno manastirskog naselja, manastir je stekao 1744. godine.

Crkva sada planira da oko manastira izgradi veliki kompleks zgrada, navodi se u dokumentu od 300 stranica. Kao inspiracije za ovaj projekat su navedeni Vatikan, Jerusalim i Meka.

Strategija poziva na restruktuisanje Sergijeva Posada, deleći ga na duhovne, stambene i upravne okruge. Gradonačelnik Mihail Tokarev procenio je da će projekat koštati oko 140 milijardi rubalja (dve milijarde dolara) i da će zauzeti jednu trećinu centra grada. Očekuje se da će se tu nalaziti muzeji, kulturni centri, teološka biblioteka, hotel, visoki crkveni sud, medicinski centar i pravoslavni medijski centar.

Poziva se i na izgradnju novog auto-puta, transportnog čvorišta i novog aerodroma za smeštaj turista.

Kurir.rs/Vesti.ru

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track