Najnovije vesti

U OVOM GRADU KIŠA NIJE PALA 14 GODINA: Ali najviša temperatura je izmerena na sasvim drugom mestu (VIDEO)
Foto: Profimedia

vremenski rekorid

U OVOM GRADU KIŠA NIJE PALA 14 GODINA: Ali najviša temperatura je izmerena na sasvim drugom mestu (VIDEO)

Planeta

Svetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika na kojoj se nalaze mesta gde su zabeležene najniža i najviša temperatura, gde je palo najviše kiše, kao i mesto gde je zabeležen najsnažniji grad.

Najniža temperatura

Najveći minus zabeležen je u Vostoku, na Antarktiku, gde je izmereno čak minus 89,2 stepena Celzijusa 21. jula 1983. godine

Najviša temperatura

"Dolina smrti" u Kaliforniji je ušla u istoriju kada je u leto 1913. godine izmereno neverovatnih 56,7 stepeni Celzijusa.

Najviše padavina u minutu

U američkoj državi Merilend, u gradu Junionvil, zabeležen je rekord 4. jula 1956., kada je za jedan minut napadalo 31,2 milimetara kiše.

foto: Profimedia

Najsnažniji grad

Najsnažniji grad ikada pao je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. aprila 1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram.

Najduži sušni period

Najduži period bez padavina je izmeren u Čileu, u gradu Arika, gde kap kiše nije pala punih 14 godina, od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najviši hladni gejzir

U Andernahu, u Nemačkoj, zabeležen je 16. septembra 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara kog je izbacio gejzir.

Najhladniji auto-put

Ruska "Kolima" je najhladniji auto-put na svetu, gde temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stepeni. Da stvar bude strašnija, jedan deo ovog puta se zove "Put kostiju" u znak sećanja na zatvorenike koji su preminuli dok su ga gradili.

Najveća ledena pustinja

Najveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom delu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mesto sa najnižom temperaturom

Sibirsko mesto Ojmjakon je najhladnije mesto gde žive ljudi van Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stepeni.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...