Najnovije vesti

LED SE TOPI NEVEROVATNO BRZO: Na Aljasci nije bilo ovako vruće u poslednjih 110 godina, a temperature mora obaraju sve rekorde!
Foto: AP

led nestaje

LED SE TOPI NEVEROVATNO BRZO: Na Aljasci nije bilo ovako vruće u poslednjih 110 godina, a temperature mora obaraju sve rekorde!

Planeta

Morski led duž severne Aljaske nestao je mnogo ranije nego što je to uobičajeno ovog proleća, što je uznemirilo stanovnike koji se oslanjaju na divlje životinje i ribe.

Led se otopio usled izuzetno toplih temperatura okeana. Osim toga, i temperatura vazduha oborila je rekord od 110 godina. Naime, u gradu Džunu je izmereno 28 stepeni.

Rano topljenje je bilo "ludo", izjavila je Dženet Mičel iz Kivaline.

Lovci iz njene porodice početkom juna putovali su brodom više od 80 kilometara kako bi pronašli bradate foke na ledu. Ranije su foke mogle da se love odmah izvan sela, ali morski led se udaljio daleko na sever.

"Nismo znali da li ćemo imati hranu za zimu. To je bilo strašno", rekla je ona.

Rik Toman, klimatolog iz Centra za klimatsku procenu i politiku Aljaske na Univerzitetu Aljaska, Ferbanks, objavio je prošle sedmice na društvenim mrežama da se severno Beringovo more i južno Čukotsko more "peku".

Temperatura površine mora prošle nedelje bila je čak pet stepeni Celzijusevih iznad proseka 1981-2010. godine, sa efektima na klimatski sistem, hranu, zajednice i trgovinu.

Poslednjih pet godina beleže se najtoplije temperature morske površine u regionu, što je doprinelo rekordno niskim nivoima morskog leda.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...