Najnovije vesti

GRADIĆ U KOME VILE IMAJU I DVA MILIJARDERA POTPUNO ŠVORC: Sve je počelo od jednog neobičnog pravila, a sada su pred bankrotom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

puni vrednih kuća, a nemaju novca

GRADIĆ U KOME VILE IMAJU I DVA MILIJARDERA POTPUNO ŠVORC: Sve je počelo od jednog neobičnog pravila, a sada su pred bankrotom (VIDEO)

Planeta

Džef Bezos i Bil Gejts su dva najbogatija čoveka na svetu.

Bogatstvo vlasnika Amazona se procenjuje na 119 milijardi, dok je prvi čovek Majkrosofta težak 107 milijardi dolara.

Takođe, obojica imaju velelepne kuće u malom američkom gradiću Medini,

nedaleko od Sijetla.

Džef Bezos
Džef Bezosfoto: AP / Cliff Owen

S populacijom nešto većom od 3.000 stanovnika, Medina je sedmi po redu grad s najvrednijim kućama u SAD-u. Naime, srednja cena nekretnine iznosi 2,77 miliona dolara, dok grad godišnje od poreza na nekretnine ostvaruje prihod od svega 186.464 dolara.

Bil Gejts
Bil Gejtsfoto: EPA/Gian Ehrenzeller

Uprkos tome, gradski budžet samo što nije presušio, pa se spravom mnogi pitaju kako grad u kojem žive i milijarderi može da ostane bez novca?

Iako vrednost nekretnina raste, prihodi grada se smanjuju.

Naime, lokalne vlasti ne smeju da povećaju porez za više od 1 odsto godišnjem, a da pre toga meštani nisu to izglasali na referendumu.

Porez na nekretnine iznosi 7,92925 dolara na 1.000 dolara vrednosti objekta. Od toga, svega 0,63486 dolara ide gradu, dok ostatak ide za lokalnu školu, luku, biblioteku i tako dalje.

Primera radi, najskuplja kuća u Medini procenjena je na 131.239.000 dolara. Vlasnik za nju plaća 1.040.627 dolara poreza od čega 83.318 ide gradskoj upravi.

Kako bi popravili svoju finansijsku sliku, grad će u novembru glasati za izmene poreske politike kako bi prikupili dovoljno sredstava za pokrivanje svih potrebnih troškova. Ako im izmene ne prođu i porez ostane na istom nivou, grad bi do 2020. godine bio u deficitu od 500.000 dolara, a do 2025. i 3,3 miliona dolara.

Kurir.rs/Cnbc.com Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...