ŠVEDSKA JAČA VOJSKU U STRAHU OD RUSIJE: Na baltičko ostrvo postavljaju RAKETNI SISTEM!
Foto: EPA

strateški položaj

ŠVEDSKA JAČA VOJSKU U STRAHU OD RUSIJE: Na baltičko ostrvo postavljaju RAKETNI SISTEM!

Planeta -

Švedska vojska je najavila da će na svoje baltičko ostrvo Gotland postaviti nadograđeni raketni odbrambeni sistem, što će dodatno pojačati tenzije s Rusijom.

Novi sistem kompanije "Saab" zameniće mobilne protivvazdušne topove koje je švedska vojska imala dosad na ostrvu, oko 350 kilometara udaljenom od ruske enklave Kalinjingrada, sedištu ruske Baltičke flote.

"Gotland je važno područje, gledano iz vojno-strateške perspektive", rekao je Mikael Bjden, vrhovni zapovednik švedskih oružanih snaga.

foto: EPA

"Njegov geografski položaj daje mu značajne vojne prednosti u pogledu zaštite i kontrole morskog saobraćaja, baltičkog vazdušnog prostora i mogućnosti smeštaja vojnih jedinica i sposobnosti", kaže.

Iako Švedska nije članica NATO saveza, blisko sarađuje s njim. Nakon decenija zanemarivanja, Stokholm je počeo da jača svoju vojsku zbog sve veće zabrinutosti oko ruskog vojnog uticaja na Baltik.

Švedska je ranije ove godine na razgovor pozvala ruskog ambasadora nakon što je ruski borbeni avion u međunarodnom prostoru prošao samo 20 metara od švedskog vojnog aviona.

Stokholm se proteklih godina više puta žalio na incidente s ruskim vojnim avionima, uključujući ulaske u njen vazdušni prostor.

Kurir.rs/Al Džazira Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track