ŠOJGU OTKRIO: Požar u delu za akumulator izazvao tragediju u podmornici! Vatra se proširila i ubila 14 mornara (VIDEO)
Foto: EPA

nuklearni pogon je operativan

ŠOJGU OTKRIO: Požar u delu za akumulator izazvao tragediju u podmornici! Vatra se proširila i ubila 14 mornara (VIDEO)

Planeta -

"Iza nesreće na podmornici za istraživanje ruske mornarice stoji požar u odeljku za akumulator", saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom.

"Utvrđen je osnovni uzrok incidenta - to je požar u odeljku za akumulator, a onda se proširio“, rekao je Šojgu.

Nuklearni pogon podmornice je u operativan, dodao je Šojgu. Do sada se nije znalo da je podmornica uopšte opremljena nuklearnim sistemom.

"Nuklearni pogon na ovoj podmornici potpuno je izolovan i bez ljudstva. Takođe, posada je preduzela sve neophodne mere za zaštitu postrojenja i ono je potpuno operativno“, objasnio je Šojgu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. Istražni komitet Rusije je počeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara.

"U kritičnoj situaciji mornari su se poneli junački. Iz odeljenja zahvaćenog požarom prvo su evakuisali civilnog predstavnika industrije, zatvorili za njim otvor, kako bi sprečili širenje vatre po čitavoj podmornici, a sami se do kraja borili za opstanak broda“, rekao je Šojgu.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja